Медия без
политическа реклама

„Литературни маршрути“ прекосяват творчеството на Марин Бодаков и Димитър Воев

Фондация „Прочети София“ предлага на любознателните богата и интригуваща есенна програма

11 Септ. 2023
Поетът Марин Бодаков ни напусна през септември 2021-ва едва на 50...
Поетът Марин Бодаков ни напусна през септември 2021-ва едва на 50...

Събитие, посветено на без време отишлия си от този свят преди 2 години поет, литературен критик, журналист и университетски преподавател Марин Бодаков, ще даде началото на есенната програма на тазгодишните „Литературни маршрути“. Наречено „Помня този човек“, то ще се състои на 16 септември и ще започне в 16.30 ч. от Народния театър „Иван Вазов“, съобщават организаторите от фондация „Прочети София“.

За творчеството на Марин Бодаков, както и за любимите му места в града, ще говорят Геновева Димитрова, доц. д-р Светлана Станкова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Елка Димитрова, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Йордан Славейков и Яна Букова. В памет на поета се предвижда да бъде възстановена унищожената през 2018 г. пейка във форма на буквата „Ш“ – част от проекта „Скритите букви“, в който Бодаков участваше. Пейката ще бъде разположена и съхранявана в парка на Военната академия, където ще бъде последната спирка на литературния маршрут и където всеки, който желае, ще може да прочете стихотворение от Марин Бодаков. „Тази част от събитието няма да прилича на обичайните литературни четения, няма да има сцена, нито специално обособено място за публика. Различните гласове, които четат поезията на Марин Бодаков, ще озвучат целия парк. Те ще бъдат записани и четенето ще бъде достъпно онлайн“, обясняват организаторите. 

Вторият литературен маршрут от есенната програма ще е за любимия на мнозина поет и музикант, лидер на ню уейв групата „Нова генерация“ Димитър Воев. Той ще е на 20 септември и ще започне от някогашното култово заведение „Кравай“ на ул. „Фритьоф Нансен“ 1 – място за неформални срещи в близкото минало, ще премине покрай „Попа“, „Синьото кафе“ и Борисовата градина. Автор и водещ на събитието, озаглавено „Завършен в бъдеще време“, е археологът, преводач от френски език и поет Калоян Праматаров. „В творчеството на Димитър Воев неизменно присъства темата за отчуждението, изпълнена с болезненост и крайност. Станал пряк свидетел на промените, измъчван от чувства за неувереност и безсмислие сред всеобщата интоксикация на мисли и мечти, той ще открие смисъла на съществуването си в музиката и поезията, изпълнени със студена естетика, зрелост и съзнание за бързата преходност на нещата“, разказва Праматаров.

Маршрутът, който ще бъде част от тазгодишната програма на Нощта на литературата на 27 септември, се нарича „Ноктурналиите на града: бягство в Нощта на литературата“ и започва от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в 21.30 ч. „Този маршрут е кратък поглед към голямата литература на нощта и нейните безпокойства. Той е опит за пробив и бягство към други места и други времена“, отбелязва авторът му – писателят и преподавател във Философския факултет на Софийския университет Тодор П. Тодоров. По време на събитието ще бъдат открити реалиите на нощта, т.нар. „ноктурналии“ – нощни обитатели и същества, фантастични образи, видения, кошмари, но също предмети, улици, сгради и практики, обещава Тодоров. Участниците ще открехнат вратата към магическите изкуства, градските легенди и ужасите. И всичко това през фигури и текстове от българската и световната литература: от Гьоте, Едгар Алън По и Чоран до Атанас Далчев, Теодор Траянов и Смирненски.

През септември и октомври предстоят и две съвместни събития на „Прочети София“ и образователната програма „Гледане с разбиране“ на фондация „Изкуство – дела и документи“. На 30 септември от 15.00 ч. в Националния политехнически музей поетесата Албена Тодорова ще поведе посетителите през територията между литературата и науката в обиколка, посветена на експозицията на музея. „Поезия и техника“ ще бъде маршрут, посветен на машини, търговци, индустрии и четене на текстове на чуждестранни и български поети, сред които Атанас Далчев, Пенчо Славейков, Никола Вапцаров и др. През октомври в програмата е предвиден „Литературен маршрут за Георги Марков“ в Музея на изкуството от периода на социализма. Автор и водещ на обиколката ще е поетът и журналист Димитър Кенаров.

Последвайте ни и в google news бутон