Медия без
политическа реклама

Домът на киното няма да спре да работи

В казуса се намеси дори парламентът, а СБФД намери временно решение

01 Юни 2023Обновена
Домът на киното успя да изгради своя публика, която търси българското и европейското кино.
Фейсбук/Моралът е доброто
Домът на киното успя да изгради своя публика, която търси българското и европейското кино.

След новината за оттеглянето на "Арт фест", имаше реална опасност Домът на киното в София да затвори. За радост това няма да се случи. Съюзът на българските филмови дейци избра един от кандидатите в конкурса за нов наемател - Purple Rain на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев, да поеме управлението и програмата на арт салона в следващите няколко месеца. През тях ще се организира и проведе конкурс, който да определи законния нов стопанин на Дома в следващите години.

Домът на киното е собственост на СБФД и посреща публика от началото на 90-те години (дотогава е отворен само за вътрешни прожекции в гилдията). Снощи "Арт фест" и Стефан Китанов приключиха 30-годишните си договорни отношения като мениджъри в Дома със специална прощална вечер. През тях салонът се утвърди като най-важното арт кино в България, фестивален център и домакин на едни от най-знаковите събития за филмовата общност.

Дом на киното - един от най-старите действащи киносалони в София (и България), ще затвори врати след вечерната прожекция на 31 май. От 1 юни не е ясно ще продължи ли киното да функционира, кой ще бъде негов стопанин и как ще се развият събитията.

Междувременно мнозина се развълнуваха от съдбата на популярния киносалон след 1 юни. Стигна се и до парламентарна намеса - депутатите от ПП-ДБ Манол Пейков и Христо Петров (Ицо Хазарта) инициираха изслушване на Стефан Китанов в Комисията по култура и медии през следващата седмица. "Мнението ни е, че трябва да се търси начин за медиация между сегашните наематели на Дома на киното – които през последните 20 години го превърнаха в истински храм на сериозното, качествено кино – и собствениците на сградата от Съюза на българските филмови дейци, за намиране на общ път в името на всички ценители не само на доброто кино, а и на високото изкуство и добрия вкус като цяло", написа Пейков.

Няколко часа след това обявление и минути преди да започне експозето на Китанов и екипа му от сцената на Дома, Съюзът на българските филмови дейци разпространи първото си публично изявление по темата. "Дом на киното винаги е бил и ще остане културна институция независимо от превратностите на времето. През последните повече от 30 години, Съюзът на българските филмови дейци винаги е отстоявал непоклатими критерии по отношение на репертоарната политика на Дом на киното", написаха от организацията снощи. 

Ръководството на Съюза е било изненадано от решението на "Арт фест" и неговия директор Стефан Китанов да прекратят внезапно дългогодишното сътрудничество.

"Управителният съвет на СБФД предприе незабавни действия и обяви процедура за намиране на нов партньор, който да продължи да развива Дом на киното като културно средище", уточнява се в позицията, като срокът за избор е 15 юли. "Междувременно Управителният съвет на СБФД предприе мерки за предотвратяване затварянето на киното в месеците юни и юли. В резултат на общи усилия, Киносалонът ще продължи своята дейност след кратко едноседмично прекъсване за профилактика. Популярният сред общността Cush.BAR няма да спира работа в нито един момент, за радост на всички свои почитатели", обнадежди зрителите браншовата организация.

От интервю на Стефан Китанов пред "Капитал" става ясно, че причините да не поднови договора са главно финансови. "Основната е свързана с огромния ангажимент към финансовото издържане на комплекса, което не е никак лесно при положение, че това е голям киносалон, с голямо фоайе и сериозни разходи, а програмата е некомерсиална и малко филми събират голяма публика", казва той. Управляваният от него "София филм фест" и изобще киноразпространението у нас (особено на нехоливудско кино) претърпяха тежък период по време на коронавирусната пандемия и след нея. "Не можем да продължим дейност, която не е рентабилна, пък и годините натежаха, имаме нужда от промяна", допълва Китанов.

СБФД е творческо сдружение на десет гилдии кинопрофесионалисти, което не разполага с държавен бюджет. Негов председател е режисьорът Милко Лазаров ("Ага", "Отчуждение"). "Ние в СБФД от бизнес не разбираме, но разбираме от културна политика и творчески стратегии. Ще отдадем Дома на киното под наем, който е символичен за площта, с която разполага комплексът. Но като казвам "наем", нямам предвид наемател на пространството, а наемане на възможността да се програмира – това е идеята, иначе наемът за двете зали заедно със заведението и магазинчето се равнява на един хубав апартамент в София. Заедно с Управителния съвет, общо 15 души, сред които са Петър Вълчанов, Стефан Командарев, Илиян Джевелеков, Светослав Драганов и т.н., ще изберем най-добрия кандидат", казва Милко Лазаров пред портала "Култура". Според изданието кандидатите за нов стопанин на Дома са шест. 

 

Кои са PURPLE RAIN?

Зад името на хит на Принс от 80-те стоят Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев.

Борислав Чучков е продуцент и копродуцент на над 15 български и европейски филма, сред които "Тилт", "Уестърн", "Снимка с Юки", "18% сиво", "Шекспир като улично куче". Завършва Музикално училище, продължава в НАТФИЗ със специалност „Актьорско майсторство“ в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва и магистратура по европейски аудиовизуален мениджмънт в Испания. Основава първата си филмова продуцентска къща SIF309 през 1994 г., а през 2003-а заедно с Виктор Чучков създават „Чучков брадърс“. 

Цанко Василев е създател и директор на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Завършва бакалавър със специалност "Филмова и телевизионна режисура" и магистратура по "Културен мениджмънт и визуални комуникации". Съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев се занимава с PR и маркетинг от 17 години. Тази година ще се дипломира като магистър от НАТФИЗ със специалност "Мениджмънт в екранни изкуства". Един от създателите на Sofia Summer Fest, чието четвърто издание предстои.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата