Медия без
политическа реклама

Домът на киното остава без стопанин от 1 юни

Не е ясно ще затвори ли - и за колко време - салонът, собственост на СБФД

26 Май 2023
У нас рядко залите се пълнят за български и европейски филми, но в Дома на киното това се случваше редовно.
Александър Станишев
У нас рядко залите се пълнят за български и европейски филми, но в Дома на киното това се случваше редовно.

Дом на киното - един от най-старите действащи киносалони в София (и България), ще затвори врати след вечерната прожекция на 31 май. От 1 юни не е ясно ще продължи ли киното да функционира, кой ще бъде негов стопанин и как ще се развият събитията. 

Домът на киното е собственост на Съюза на българските филмови дейци, като до 1989 г. прожектира само за гилдията на затворени прожекции. Отваря врати за широката публика след промените. През 1992-1999 г. директор е Стефан Китанов, познат и като създател на "Рок филм фест" и по-късно "София филм фест", а през 2003 г. неговата продуцентска къща "Арт фест" поема менажирането на салона за следващите двайсет години. Киното става част от веригата Europa Cinemas и се превръща в основна фестивална сцена на столицата - тук се показват филми от афиша на "София филм фест", "Киномания", "Синелибри", Menar, Sofia Biting Docs, Master of Art... Пред публиката му са заставали Вим Вендерс, Иржи Менцел, Тери Джоунс от "Монти Пайтън", Кшищоф Зануси, Ролан Биков, Шон Бейкър и много, много други. И разбира се, всички български автори и екипи на филми. 

За това време Домът се утвърди като най-важното арт кино в България и домакин на едни от най-знаковите събития на филмовата общност.

На 31 май 2023 г. договорът между "Арт фест" и Съюза на българските филмови дейци изтича. На този последен за екипа му ден Стефан Китанов кани всички на специална презентация от 18:30 часа, на която ще разкаже за събитията, случили се в Дома през последните малко повече от 30 години. "На прощаване" е подредена и специална фотоизложба във фоайето. Последният прожектиран филм, от 20:30 часа същия ден, ще бъде "Февруари" на Камен Калев. 

"Благодарен съм на всички програматори, които са работили в киното в този период - от Янко Терзиев и Владо Трифонов до Стефан Прохоров и Христо Христозов, на всички киномеханици, от Румяна Радева и Станко Методиев до Йордан Марков, на всички касиери - от Янка Митова до Виолета Митова, на всички разпоредители, на всички организатори и особено на Кръстю Бекяров, светла му памет", казва Стефан Китанов. "През всичките години сме имали разбиране и хармонични отношения с ръководствата на Съюза на българските филмови дейци, благодарен съм за това! И, разбира се, благодаря на колегите ми от Арт Фест, без които всичко това нямаше да бъде възможно! Тръгваме си с високо вдигната глава и съзнанието, че сме свършили полезна работа за приобщаването на софийската публика към българското и световното киноизкуство и неговите създатели", допълва той.

Последният програмен директор на Дома - Христо Христозов, който го вдигна на крака след трудностите на пандемията, припомня: "На 31 май договорът между "Арт Фест" и СБФД изтича, а след това Домът трябва да има нов стопанин. Текат преговори по темата. Това, по всичко личи, означава на 1 юни киното да спре своята дейност, докато се уточни какво предстои. Официално становище очакваме от СБФД скоро."

"Надявам се тази пауза да е съпроводена с дълго отлагани, но необходими подобрения по имота. И да го има още 100 години", пише още Христо в своя Фейсбук профил.

Междувременно СБФД публикува на своя сайт обявление: "Съюзът на българските филмови дейци търси наемател на Дом на киното. Домът на киното е комплекс от кинозала с 250 места, прожекционна, сценичен джоб, фоайе на втори етаж, офис и каса, магазин, фоайе на първия етаж с обща площ 830 кв. м. Намира се на ул. "Екзарх Йосиф" №37".

Срокът за изпращане на оферти и писма е бил 15 май, тоест топката е в СБФД да обяви какво ще се случи с важното и обичано кино. Браншовата организация на филмовите дейци се състои от десет гилдии на кинопрофесионалисти, като неин председател е режисьорът Милко Лазаров, а ръководни органи са Общото събрание и Управителният съвет.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата