Медия без
политическа реклама

Стефан Китанов се закичи с Ордена на британската империя

Директорът на "София Филм Фест" е отличен за популяризирането на британското кино у нас

23 Окт. 2023
Стефан Китанов получава високата чест.
Британско посолство София
Стефан Китанов получава високата чест.

На церемония в Британското посолство в София директорът и основател на "София Филм Фест" Стефан Китанов бе удостоен с Ордена на британската империя. Той му бе връчен от посланика на Великобритания Роб Диксън за неговия изключителен принос за популяризацията на британското кино в България. 

За тази чест е известно от прессъобщение, разпространено през април. Непосредствено преди коронацията на крал Чарлз III Британското посолство в София обяви решението за награждаването на Китанов. 

"Много се радвам, че Негово Величество реши да отличи заслугите на г-н Китанов за представяне на британското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като създател на София Филм Фест през 1997, след изключително успешните фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, реализирани в партньорство с Британския съвет, г-н Китанов има значителен принос за развитието на културните отношения между Обединеното кралство и България, като предлага отличните британски филми на българските зрители", каза посланик Диксън.

Началото на българо-британското кино партньорство е поставено в началото на 90-те. През 1993 и 1994 г. в партньорство с Британския съвет в София и Лондон се реализират два емблематични фестивала за кино и музика у нас под името "Рок филм фест". През 1996 г., отново съвместно с Британския съвет, Стефан Китанов представя за първи път в България пълна ретроспектива на филмите на Монти Пайтън пред родната публика. Този специален фестивал и най-важният му гост Тери Джоунс бяха сред поводите да се стигне до организирането и на други форуми с акцент британското кино, както и на Международния филмов фестивал "София Филм Фест", който днес е едно от важните културни събития в България.

"С изключителна гордост и благодарност приемам тази награда. Присъждането на Ордена на Британската империя е огромно признание за мен, моето семейство, колегите от Британския съвет, Арт Фест, София Филм Фест, Дома на киното и всички институции, партньори и приятели, с които успяхме да създаваме филмови събития и кино през изминалите повече от 30 години в България. Можеш сам да напишеш книга, да нарисуваш картина, да изпееш песен, да посадиш дърво. Но създаването, показването, разпространяването, представянето на кино е колективно занимание. Посвещавам това отличие на всички, с които бяхме заедно и ще продължаваме да бъдем по пътя на киното", отвърна и орденоносецът Китанов.

Орденът на Британската империя се присъжда за изключителни заслуги и постижения в областта на изкуството и науката, за принос към обществото извън държавната служба и за работа с различни благотворителни организации и организации, ориентирани към подобряване благосъстоянието на хората. Той е учреден на 4 юни 1917 г. от крал Джордж V и има пет степени. Присъжда се както за граждански, така и за военни заслуги и има пет степени - член, офицер, командор, рицар командор, рицар (или дама) на големия кръст на Ордена на Британската империя. Чужденци могат да бъдат отличавани само с най-ниската от тях - MBE. 

С ордена бе награден и Валентин Въльовски. Той в продължение на 30 години развива и поддържа градината на резиденцията на британското посолство в София, която днес мнозина приемат за най-добрата представителна градина в България. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата