Медия без
политическа реклама

Мексикански филм взе голямата награда на "София Филм Фест"

"Уроците на Блага" на Стефан Командарев получи два приза в рамките на фестивала

24 Март 2024Обновена
София Филм Фест
Голямата актриса Цветана Манева получава наградата си от директора на фестивала Стефан Китанов.

Филмът "Сухо" получи голямата награда в международния конкурс на "София Филм Фест" на снощната церемония в НДК. Копродукцията на Мексико, Франция и САЩ е дело на режисьорите Астрид Рондеро и Фернанда Валадес, определяни като „новите майстори“ на мексиканското кино.

"Сухо" дойде в София, след като през януари спечели голямата награда на журито в конкурса за международно игрално кино на фестивала "Сънданс". Сухо е името на момче - сирак, който расте под сянката на насилието, неизменна част от ежедневието в наркокартела. Постепенно той открива, че надали ще успее да избегне съдбата на баща си...

Clip from Sujo, directed by Astrid Rondero and Fernanda Valadez and showing at Sundance Film Festival. Full review https://www.eyeforfilm.co.uk/review/sujo-2...

Журито на "София Филм Фест", което определи лауреатите, бе председателствано от унгарския режисьор, сценарист и актьор Саболч Хайду. В него са още българската режисьорка Зорница София, германецът Денис Ру – експерт, директор на европейския филмов пазар на „Берлинале“, грузинецът Тинатин Кайришвили – режисьор, сценарист и продуцент, и актьорът Димитър Маринов.

Те определиха и наградата за български късометражен филм – за "Шоколад", на режисьора Орлин Милчев, както и диплом за постижения в операторското майсторство на "Отвъд мъглата". За режисура в международния конкурс бе отличена индийката Шучи Талати с "Момичетата си остават момичета", а специалната награда е за "Предупреждението" на Ади Войку.

"Уроците на Блага", на Стефан Командарев, лауреат на редица международни и български награди и номинации през м.г., бе включен в балканския конкурс на фестивала и удостоен двукратно - за най-добър филм в програмата "Ново българско игрално кино" и с наградата на гилдия "Кинокритика" към Съюза на българските филмови дейци. 

Първият приз бе присъден от жури в състав Димитрис Керкинос – програматор на филмовия фестивал в Солун, Башак Емре – програматор на фестивала "Златен портокал" в Анталия, и Бернд Будер – програмен директор на фестивала в Котбус, Германия.

Наградата на публиката отиде при "Защото обичам лошото време“, пълнометражен дебют на режисьорката Яна Лекарска, чието разпространение по кината тепърва предстои от 5 април. Отличието се избира от зрителите на "София филм фест" и за него се състезават 24-те филма от двете основни състезателни програма - международен и балкански конкурс.

Тази година за втори път имаше "София Филм Фест тийн“, като за №1, според гласовете на публиката, бе посочен "Диада" на Яна Титова. Младежко жури пък определи за най-добър филм от конкурсната програма за първи и втори филми на фестивала "Юпитер" на германския регисьор Бенджамин Пфол.

А Международната асоциация на филмовата критика (ФИПРЕССИ) връчи своята награда на "Всичко за семейство Левкович" на унгарския режисьор Адам Брайер.

В Балканския конкурс наградата за най-добър филм взе "Съзряване", на режисьорката Кристина Йоакеймиди, а почетен диплом за работата си с деца получи "М" на режисьора Вардан Тозия.

В рамките на международния документален конкурс се състезаваха 12 филма, като основната награда бе присъдена на "Саундтрак на африканската демокрация" (режисьор Йохан Гримонперес), а почетни дипломи получиха номинираният за "Оскар" "Четири дъщери" (на Каутер Бен Хания) и "1489" (на Шогакат Варданян).

На церемонията бяха връчени още две от предварително обявените награди. По пород своята 80-годишнина актрисата Цветана Манева получи "Наградата на София" на Столичната община – за принос към изкуството на киното, а сръбският режисьор Радивое Андрич – специалната награда на "София Филм Фест".

"Много се радвам, че съм в София, защото това е единственият град в света, в който имам фенклуб, макар и той да е от трима човека“, каза с усмивка Андрич. "Благодарна съм на СФФ, едно начинание, което отдавна има моите пристрастия. Аз обичам фестивалите. Харесвам българското кино в тази и в предишната система", заяви от сцената и Цветана Манева. "Да вярваме в себе си, да вярваме, че сме много талантливо-жилави творци. И можем да издържим на всичко. Идва друго поколение, нека да му бъдем за пример – и светът ще стане по-хубав, и по-весел, и ние по-леко ще се усмихваме. Не мога да опиша вълнението си в момента. Мога само да ви пожелая да станете на 80 години и да го почувствате."

По време на цялата церемония на живо звучаха изпълненията на квартет "Славей", а след нея вечерта завърши с премиерна прожекция на филма "Присила" на София Копола - показващ женската гледна точка към живота на Елвис и Присила Пресли.

Ключови думи:

София филм фест

Още по темата