Медия без
политическа реклама

Котарашки открива с музика 28-ия "София филм фест"

Фестивалът ще покаже и филма за него "Балканска черна кутия"

28 Яну. 2024
Кадър от "Балканска черна кутия"
Арт фест
Кадър от "Балканска черна кутия"

С мощен балкански ритъм Kottarashky and the Rain Dogs ще открият 28-ия "София филм фест". Никола Груев-Котарашки и неговата група ще свирят на живо в Зала 1 на НДК на 13 март, когато започва поредното издание на киномаратона. А в програмата на фестивала е включена и премиерата на документалния филм "Балканска черна кутия". В него режисьорът Цветан Драгнев разказва удивителната история на бившия архитект, сега обичан и извън границите на България музикант. Когато Чарли Жилет, легендарен музикален журналист от BBC, чува за първи път музиката на Kottarashky, той пише: "Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да създават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното съществуване."

Котарашки е артистичният псевдоним на Никола Груев - музикант и композитор, който обединява оригинални записи с електронна музика, хип хоп, джаз и други музикални жанрове. Самият той определя стила си като "балкански психоделик", но критиците го смятат за част от "балканската ритъм вълна". През ноември 2009 г. германският лейбъл Asphalt Tango Records издава дебютния албум на Kottarashky Opa Hey, който е изцяло дигитален. Той тръгва изключително успешно, получава силен отзив в западните медии, задържа се пет месеца сред най-търсените албуми и стига до трето място в европейската класация World Music. Идват и предложенията за концерти и фестивали и Kottarashky започва разговор със своите издатели, които се занимават с организиране на подобни събития. Той трябва да избира как да презентира своята музика – като диджей или на живо: "И с китариста Христо решихме, че ще съберем група. Така беше основана Kottarashky & The Rain Dogs."

Във втория албум Demoni (2012) се включва и изпълнителката Туи Мамаки от Нова Зеландия. Режисьор на видеото на парчето, дало името на албума, е Теодор Ушев. Котарашки е автор на музиката към няколко негови филма, сред които и номинираният за "Оскар" "Сляпата Вайша". През 2016 година излиза третият албум на групата - Cats, Dogs and Ghosts. Звученето и съставът са променени. The Rain Dogs вече включва саксофониста Димитър Льолев, басиста Николай Сербезов и Димитър Василев-Нуфри, който е вокалист в четири парчета, както и Христо Хаджиганчев с китара и Атанас Попов на барабани. След четиригодишен творчески процес през 2023 година е факт и четвъртият албум на Котарашки и компания, Doghouse.

Дали в съвременния свят си струва да бъдеш артист или това е просто загуба на време? Ето за това разказва документалната "Балканска черна кутия" на режисьора Цветан Драгнев ("Пустиняци", "Пасажери"). Защото в България животът на музиканта може да бъде оприличен на съществуване в непредсказуема "черна кутия", където нищо не се развива според очакванията. Оператор на филма е Делян Георгиев, а продуценти - Галина Тонева и Кирил Кирилов ("Гала Филм").

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата