Медия без
политическа реклама

68 български филма се борят за наградите "Васил Гендов"

Зрителите ще могат да гледат безплатно номинираните от 1 до 10 май в Дома на киното

19 Апр. 2023
Номинираните за най-добър игрален филм са на практика всички български игрални филми, излезли през последните 12 месеца (е, без "Бай Иван 2") - дори откровено слаби като "Борсови играчи", "Жири" или "Жълт олеандър".
Номинираните за най-добър игрален филм са на практика всички български игрални филми, излезли през последните 12 месеца (е, без "Бай Иван 2") - дори откровено слаби като "Борсови играчи", "Жири" или "Жълт олеандър".

За втора поредна година българското кино официализира своите (малко спорни) постижения с наградите "Васил Гендов", връчвани от Съюза на българските филмови дейци. Призовете са създадени всъщност през още 1975-а, но са раздавани с прекъсвания, като в по-ново време се подвизаваха и под името награди на Българската филмова академия. През 2022 г. те бяха преименувани в чест на пионера на националното ни кино, съпроводени за пръв път от десетдневна програма с безплатни прожекции на номинираните за публиката, и увенчани с церемония в Народния театър.

68 филма - игрални, документални и анимационни, се състезават в над 30-те (!) категории. Още миналата година отбелязахме, че в желанието си да уважи всички гилдии и професионалисти в бранша, СБФД раздава невероятен брой награди - 15 в категориите за игрално кино (от които 1 за късометражно), 8 за документално и 8 за анимационно... плюс два приза за критика, почетни и специални награди. За сравнение, категориите на наградите "Оскар" са 23 при несравнимо по-голямо кинопроизводство. 

Тази година наградите "Васил Гендов" ще бъдат раздадени на 16 май в Софийската опера и балет, а от 1 до 10 май публиката ще може да гледа всички претенденти в Дома на киното, като прожекциите са с вход свободен (но не винаги в най-удобните часове). Програмата ще бъде обявена до дни, а сега да се върнем към номинациите.

15 филма се състезават в най-атрактивната категория - за най-добър игрален пълнометражен филм. От тях 7 са и дебюти, съответно спорят и за това отличие. Сред най-номинираните филми са "Добрият шофьор" на Тонислав Христов и "Пролетно равноденствие" на Иван Павлов (по 10 номинации), "Майка" на Зорница София (8), "Български кораб потъва в бурно море (8 номинации в 7 категории), "ф1.816" на Теодор Ушев (7). Сред претендентите има и два чужди филма, които са копродукции с България и имат наше творческо участие - Иван Бърнев се състезава за главна мъжка роля в испанския "Васил", а Кирил Проданов - като оператор на сръбския "Мрак". 

Между Валери Йорданов ("Шекспир като улично куче"), Зорница София, Иван Павлов, Теодор Ушев и Тонислав Христов ще се избира най-добрият режисьор, а най-силните сценарии според гласувалите от гилдията са на Гергана Змийчарова и Петринел Гочев ("Български кораб потъва в бурно море"), Каарле Ахо, Тонислав Христов и Константин Божанов ("Добрият шофьор"), покойния Красимир Крумов-Грец ("Пролетно равноденствие"), Миглена Димова и Зорница София ("Майка") и Неда Филчева и Марин Дамянов ("Изкуството да падаш"). 

Дария Симеонова от "Майка", Мартина Апостолова" за "ф1.816", Светлана Янчева с "Пролетно равноденствие", Елена Замяркова ("Изкуството да падаш") и Радина Кърджилова ("Анна") ще спорят за най-добра актриса, а за най-добър актьор Иван Бърнев се конкурира с малкия Ален Ангелов ("Български кораб..."), Ивайло Христов ("Пролетно равноденствие"), Малин Кръстев ("Добрият шофьор")  и Китодар Тодоров ("Жълт олеандър"). Тенденция категориите да затъват в многотия и казионност се наблюдаваше още миналата година, но в крайна сметка призовете бяха относително справедливо разпределени.

Всички номинации можете да видите на страницата на СБФД, а от 1 май - и самите филми, голяма част от които (но не всички) вече са имали разпространение на големия екран у нас. За някои като "Добрият шофьор", "Анна" и "Пролетно равноденствие" то предстои, досега са имали само единични прожекции по фестивали, а "Изкуството да падаш" тръгва в редовен показ от петък. В отделни панели в Дома на киното ще бъдат показани и номинираните късометражни игрални, документални и анимационни филми, повечето от които са непознати на публиката. Все пак някои от документалните фаворити като "Воев", "Моралът е доброто" и "Колите, с които нахлухме в капитализма" имаха своите срещи със зрителите през изминалите месеци.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата