Quantcast

Медия без
политическа реклама

IN THE PALACE завърта късометражни филми в 5 града

С 20-ото юбилейно издание на фестивала се завръща и затворилият за кратко Дом на киното

10 Юни 2023
Дом на киното
10-дневната пауза бе използвана за почистване и освежаване на Дома и смяна на климатичната система.

20-ото юбилейно издание на международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE, чиито домакини досега са били Дворецът в Балчик (откъдето идва и името му), Варна и Перник, за пръв път ще се разпростре в пет града. Фестивалът започва днес и ще продължи до 17 юни в Перник, София, Варна, Бургас и Пловдив.

Ще бъдат показани над 250 нови кратки филма, като през седмицата на феста у нас  се очаква да пристигнат над 400 чуждестранни гости. Сред тях ще има автори на филми, режисьори, продуценти и дистрибутори, които ще участват в професионалната част на IN THE PALACE.

"Подготвяме се за най-мащабния ни фестивал до момента и затова за първи път ще сме в пет града. Желанието ни е повече хора да могат да се докоснат до късометражното кино. Физическото провеждане ще бъде в Перник и София. В тези два града подготвяме и концерти, срещи с автори и професионалната ни част", споделя Цанко Василев.

Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE e единственият в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите "Оскар". Това са победителите в категориите за най-добър игрален и най-добър анимационен филм от международната състезателна програма, а също и победителят в категорията за най-добър български филм. IN THE PALACE е квалифициран да предлага и студентски филми за Student Academy Awards - студентските Оскари, както и за испанските награди Goya.

 

ОТНОВО

С първите прожекции от фестивала, след десетдневна пауза, ще отвори отново врати и Домът на киното.

След като на 31 май от управлението на Дома се оттеглиха Стефан Китанов и "Арт фест", които го стопанисваха в последните трийсет години, имаше лек ажиотаж около бъдещето на обичания салон за арт и европейско кино в столицата. На следващия ден стана ясно, че менажирането на киното ще бъде временно поето от Purple Rain - компанията на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев.

Междувременно собственикът на Дома - Съюзът на българските филмови дейци, организира и провежда конкурс, с който ще бъде избран новият законен стопанин на салона. Имаме шест кандидати, заяви председателят на СФБД Милко Лазаров, а резултатите от конкурса ще станат ясни на 15 юли. Първоначално договорът ще бъде за 3 години.

След новината за оттеглянето на "Арт фест", имаше реална опасност Домът на киното в София да затвори. За радост това няма да се случи.