Медия без
политическа реклама

Фестивалът за късо кино "На брега" превзема България и Франция

Осем прожекции с фокус опазването на природата ще се състоят през септември

17 Авг. 2022
Прожекция в коритото на Владайската река ще се състои в колаборация с фестивала "Реките на София".
Прожекция в коритото на Владайската река ще се състои в колаборация с фестивала "Реките на София".

Международният филмов фестивал "На брега" организира осем прожекции на късометражно кино през септември. Очакват се пет прожекции на различни локации в София, две във Франция – в  Париж и в Страсбург, и една в реновираната зала “Антракт" в Шумен.

На 3 септември, от 21 часа, в София, в колаборация с фестивала "Реките на София", ще се постави началото на фестивалната програма с прожекцията "По течението" – селекция на световно документално кино с фокус към опазването на водите. Прожекцията ще се състои до Лъвов мост, на открито, в коритото на Владайска река, с продължителност около час и половина. Входът е свободен.

От 4 до 6 септември, в три последователни вечери в кино "Кабана" в София, ще се състои основната конкурсна програма на фестивала за 2022 г., в която ще има филми на разнообразни теми и в различни жанрове от 10 различни страни, сред които Кения, Индонезия, Норвегия, Израел, Португалия, Великобритания, САЩ, България и др. След прожекциите ще има дискусия с присъстващите режисьори на филмите, последвана от коктейл. Международното жури в състав проф. д-р Ивайло Христов, Вернис Клиер, Майя Виткова-Косев, Илия Волок и Яна Титова ще определи победителите и ще връчи статуетката за най-добър филм. Водещи ще са Весела Бабинова и Христо Пъдев. Входът, от 20 ч., е 10 лв. Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община.

На 30 септември, от 19.30 ч., в пространството за младо изкуство Yalta Art Room в София, ще бъде откриването на едногодишната инициатива "Вечери на българския късометражен филм – прожекции и дискусии", което ще бъде последвано от коктейл. Целта на тези прожекции е да показва най-добрите кинематографични постижения на младите български творци за годината и да създаде пространство, където късометражното българско кино да продължи своя живот и да се срещне с публиката.

На 23 септември, в 19.30 ч., в зала "Антракт" в Шумен, се поставя началото на ежемесечни прожекции, в които ще се представя разнообразна програма от световно и българско кино. Заглавието гласи “Късо кино с вино”, тъй като зрителите ще имат възможност да се насладят и на различни вина по време на прожекциите.

Последните прожекции за септември са под наслов "Български кино клуб в Париж и Страсбург" и са в колаборация с Българския културен институт в Париж и платформата Cinéma bulgare en France. Прожекциите са предназначени за българо-френска публика и ще са с френски субтитри. Събитията ще се състоят на 22 септември в Страсбург, в кино Cinema star, и на 23 септември в Париж, в „Кристин Синема Клуб“ емблематично кино в центъра на 6-ти арондисмон. Прожекциите ще са на един пълнометражен и един късометражен филм. Режисьорите на филмите ще присъстват за среща с публиката и разговор с нея.

Международният филмов фестивал "На Брега" е създаден през 2018 г. Мисията му е да популяризира два типа късометражно кино в България: българския късометражен филм и световното документално кино на тема опазването на околната среда. Целта му е да запознае зрителите със световните екологични проблеми и да развие в тях отношение към природата.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата