Quantcast

Медия без
политическа реклама

Едно от семействата с разменените бебета съди "Шейново" за 300 000 лв.

01 Февр. 2023
Фейсбук/АГ болница Шейново
За размяната на бебетата се разбра в края на миналата година.

Едно от семействата на разменените в столичната АГ болница "Шейново" е внесло иск за 300 000 лв. срещу лечебното заведение. Това съобщиха от Софийския градски съд. Предстои делото да бъде разпределено на случаен принцип на съдия-докладчик.

Семействата на разменените бебета настояваха да получат общо 600 хил. лв. без съдебен процес. Болницата обаче отказа да плати без дело. 

За размяната на бебетата се разбра в края на миналата година. 2 месеца след раждането една от майките се усъмнила, че отглежда чуждо дете и направила ДНК тест, който го потвърдил. От това започна и разплитането на историята. През януари бебета бяха върнати на биологичните им родители без съдебни процедури, но двете семейства поискаха по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди.

Съветът на директорите на "Шейново" обаче използва външен консултант - адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Тя е анализирала близо 600 дела в областта на медицинските грешки в периода от 2007 г. до 2022 г. Анализирани са и други дела, по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).

"Един от основните аргументи на колегите, представляващи пострадалите семейства, касае безпрецедентността на случая. С нея те обосновават размера на претенцията си. Всъщност в анализа съм посочила много безпрецедентни случаи, а такива са често срещани в областта на медицинските деликти. Това обстоятелство, само по себе си, не е аргумент, засягащ размера на обезщетенията. Размерът се определя от съда, след като се посочат вредите и се съберат доказателства за техния интензитет", коментира преди дни Шаркова.

След случая в болницата започнаха проверки, в резултат на които трима души бяха наказани с предупреждение за уволнение. Старши акушерката бе понижена в длъжност, наказан бе и дежурният лекар. Проверка на агенция "Медицински надзор" установи неосъществен достатъчен контрол на различни нива. Прокуратурата също образува разследване, което продължава и към момента.

Съдия, който гледа дела за вреди, неотдавна коментираха пред "Сега", че разумното обезщетение би било не повече от 40 000 лв. "Все пак противоправното състояние е продължило 4 месеца, а страданията са били в кратък период, след като семействата са узнали за размяната", обясни магистратът. И допълни, че все пак има и съпричиняване, тъй като майките са имали гривна и са могли да видят тази на бебето. "300 000 лв. се присъждат на много тежки увреждания, като будна кома, парализа и т.н. Дори за смърт не се присъждат 300 000 лв.", посочи още съдията. Според него съдебната практика категорично дава в пъти по-големи обезщетения за телесни увреждания, отколкото за стрес или уронено добро име и други подобни морални страдания.

Още по темата