Медия без
политическа реклама

"Шейново" предпочете съд вместо да плати за разменените бебета

27 Яну. 2023
Шефът на "Шейново" Румен Велев наложи няколко наказания заради разменените бебета
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Шефът на "Шейново" Румен Велев наложи няколко наказания заради разменените бебета

Болница "Шейново" отказва да плати 600 хил. лв. обезщетение за разменените бебета, става ясно от съобщение на здравното заведение. Болницата предпочита да отиде на съд, който да прецени какъв да е размерът на обезщетенията.

Припомняме, че за размяната се разбра в края на миналата година, след като едната майка се усъмнява, че е получила чуждо дете и около два месеца след раждането прави ДНК тест. През януари бебета бяха върнати на истинските им родители без съдебни процедури, но пък двете семейства поискаха по 300 000 лева за причинени неимуществени вреди.

Съветът на директорите на Шейново се е запознал със становището на външния консултант, изготвено във връзка със заявената претенция от едно от семействата по казуса с разменените бебета, съобщиха от болницата. Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г.

"За да се осигури всеобхватност е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания). Предвид обстоятелството, че казусът е безпрецедентен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди в съдебната практика е широк, Съветът на директорите на "Втора САГБАЛ Шейново" ЕАД реши да довери разглеждането на казуса на съда", посочват оттам.

След случая в болницата започнаха проверки, в резултат на които бяха наложени дисциплинарни наказания на трима души, които са с предупреждение за уволнение. Старши акушерката бе понижена в длъжност, наказан бе и дежурният лекар. Проверка на агенция "Медицински надзор" установи неосъществен достатъчен контрол на различни нива.

 

Още по темата:

 

Обезщетенията за разменените бебета в болница „Шейново“ ще бъдат определени след съдебно дело и едва след това те ще бъдат отпуснати от бюджета на Столична община. Това стана ясно днес от изявления на общински съветници в Столичния общински съвет.
Общо 600 000 лева обезщетение искат родителите на разменените в столичната АГ болница "Шейново" бебета. Това съобщи bTV, като уточни, че предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение.
Бебетата, които бяха разменени в столичната АГ болница "Шейново", вече са върнати на истинските си родители. Размяната е станала вчера, потвърди днес здравният министър Асен Меджидиев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шейново, обезщетения

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?