Quantcast

Медия без
политическа реклама

В "Шейново" получиха 6 акта заради случая с разменените бебета

Eдин от тях е на болницата, а останалите пет - на служители, свързани с допуснатата грешка

08 Февр. 2023
БНР
Шейново отказа да плати на родителите за разменените бебета без съд

Шест акта връчи Изпълнителна агенция "Медицински одит" на болница "Шейново" за случая с разменените бебета, съобщи Нова тв, позовавайки се на свои източници. 

Eдин от актовете е на болницата, а останалите пет - на служители, свързани с допуснатата грешка. По закон за всеки от тези актове за административни нарушения може да бъде подадено възражение. Ако това се случи, думата ще има наказателният орган. 

Припомняме, че през декември стана ясно, че две бебета са били разменени в родилния дом. Така, те са били разделени от биологичните си родителите за период от четири месеца. Още тогава от "Медицински одит" обявиха, че са установили неспазване на медицинските стандарти и правилата в болницата. Стана ясно, че има неосъществен достатъчен контрол на различни нива - от акушерката в отделението до неонатолога, който задължително следва да направи сверка на номерата при изписването на децата. Бе съобщено още за нарушени стандарт по неонатология, две медицински наредби и три текста от закона за лечебните заведения, свързани с организацията на прием на родилките, обслужване на новородените и изписване на новородените.

Бебета вече са при родителите си, които поискаха да получат обезщетения за общо 600 хил. лв. без съдебен процес. Болницата обаче отказа да плати без дело. Едното семейство наскоро подаде иск за 300 хил. лв. 

 

Още по темата:

Едно от семействата на разменените в столичната АГ болница "Шейново" е внесло иск за 300 000 лв. срещу лечебното заведение. Това съобщиха от Софийския градски съд. Предстои делото да бъде разпределено на случаен принцип на съдия-докладчик.
Обезщетенията за разменените бебета в болница „Шейново“ ще бъдат определени след съдебно дело и едва след това те ще бъдат отпуснати от бюджета на Столична община. Това стана ясно днес от изявления на общински съветници в Столичния общински съвет.
Редица нарушения са установени в работата на болница "Шейново" при проверката на агенция "Медицински надзор" по повод размяната на две бебета, съобщи днес ръководството на агенцията.
Бебетата, които бяха разменени в столичната АГ болница "Шейново", вече са върнати на истинските си родители. Размяната е станала вчера, потвърди днес здравният министър Асен Меджидиев.

 

 

 

 

 

 

Ключови думи:

Шейново, бебета

Още по темата