Quantcast

Медия без
политическа реклама

Случващото се с НЗОК показва опасни процеси в управлението

Провалът на изборната процедура ще хвърля сянка и върху бъдещия управител на институцията, която разпределя 7 млрд. лв.

Илияна Димитрова
Проф. Костадин Ангелов: "Моля ви, давам ви мъжката си дума, че аз ще внеса такъв текст за срок за подуправителя, какъвто проф. Чорбанов каже".

Перипетиите на ГЕРБ със здравната каса (или може би на здравната каса с ГЕРБ), чудесно се съдържат в една кратка реплика на проф. Костадин Ангелов от петъчния дебат в пленарна зала. "Обещавам ви - каза проф. Ангелов на опозицията, - ще има сериозен проблем и ще бъдем виновни всички ние". Здравното острие на Бойко Борисов едва ли имаше предвид точно това, което излезе от тези думи, но в здравната система наистина има сериозен проблем и той често е гарантиран именно от ГЕРБ. За 12 години управление партията събра почти цял футболен отбор здравни министри и не успя да осигури дори един пълен мандат в НЗОК (последна с това необичайно постижение е Румяна Тодорова, управлявала касата от 2006 до 2009 г.). Образно казано, здравните кадри на ГЕРБ са малко като барабанистите на "Спайнъл Тап" - все нещо им се случва и все на ключовите постове няма кой да седи.

От 12 юли здравната каса няма легитимен управител и това хем е в реда на горепосочените неща, хем не съвсем. Днешното безвластие, макар и безпрецедентно, едва ли ще роди трагедии, както заплашваха в петък управляващите. Завихрилата се около него политическа буря обаче, както и друг път е ставало, оголи опасни процеси в управлението, и конкретно в здравната система. Тя показа жестока битка за овладяване на институцията, която вече ще разпределя над 7 млрд. лв. - битка, в която интересът на пациентите сякаш идва на последно място. Показа, че ПП-ДБ не е достатъчно решителен коректив на ГЕРБ и лозунгите "Не отстъпваме от принципите си" ще излязат празни приказки. Показа отсъствие на професионализъм, и пренебрежение към професионализма. Показа незачитане на парламентаризма, да не говорим за безотговорност, демагогия и много лош вкус. На този фон, чисто законовият и нормативен хаос - толкова оплетен, та чак забавен, може да мине просто за бял кахър.

 

Една много спорна кандидатура

Предишният управител на касата проф. Петко Салчев бе освободен в последните дни на предишния парламент като в роман на Кафка. С почти литературна стойност са и проблемите около номинацията, която очакваше сигурен успех до миналия вторник - издигнатата от ГЕРБ Иванка Динева. За система, в която изтичат много пари, но почти никога не може да бъде доказано нарушение, Динева е особен случай. Тя е непозната за широката публика фигура, но има богато минало в системата, като битува и от двете й страни - например хем е адвокат на болници, хем е съветник на министъра, който ги управлява. Една консултирана от нея болница - частна клиника за пластична хирургия в Пирдоп, става втора по бюджет в Софийска област, докато Динева е подуправител на НЗОК. Клиниката "оперира" хора, но те понякога не подозират за това, разкрива разследване на Нова телевизия.

При Ангелов Иванка Динева се озовава начело на столичната здравна каса. Уволнена е оттам дисциплинарно, след като се доказва, че е възложила поръчкова проверка срещу най-отявления критик на Ангелов - д-р Александър Оскар. Според "Капитал" в заповедта й за уволнение има споменати и други проблеми, например, че е "забравила" да връчи на глобени лечебни заведения актовете за санкции, като така те могат да паднат в съда само заради това забавяне. Освен това, вместо сама да разпредели бюджетите на столичните болници по прозрачни критерии, тя им написала покана сами да си кажат колко искат.

При изслушването в комисията, Динева отрече обвиненията в конфликт на интереси, каза, че се гордее с работата си и твърди, че всичко, което е правила, е в рамките на закона. По думите й, тя е била консултант на различни болници в различни периоди  за кратко време, но не и докато е била на публични длъжности

Фактът, че при точно такива мотиви за уволнение Динева беше издигната за управител на касата, сам по себе си трябва да служи за нов еталон на наглост с политическата марка ГЕРБ. Той обаче беше гарниран със смущаваща вълна от подкрепящи становища на болници под строй, които несъмнено познават добре кандидата, даже може би прекомерно добре. А пасивното съучастие на ПП-ДБ само затвърди впечатлението, че всичко е просто делба на баницата. Коалицията прогледна за проблема едва след медийните публикации и явно не беше направила дори елементарното усилие да провери в "Гугъл" номинацията, за която ще даде гласовете си, защото там депутатите й щяха да открият всичко, казано дотук. Нещо повече - ПП-ДБ охотно участваха в цирка в пленарна зала във вторник, когато БСП си говореше сама, а цялата зала мълча и дори не благоволи да каже какво не одобрява в другия кандидат, освен че е чужд. В този цирк всякакво очакване, че можем да имаме управител, неподвластен на лобита и интереси, угасна.

 

Ако законът пречи, променяме закона

След провала на изборната процедура, ГЕРБ включи любимия си арсенал от законодателни практики, упражнявани в не едно Народно събрание. Най-общо казано - ако една ситуация е в разрез със закона, то променяме закона, а не ситуацията. В случая - щом срокът за управление от подуправителя е изтекъл, ще го премахнем. За целта Костадин Ангелов написа законопроект от няколко реда за промени в закона за здравно осигуряване, чийто замисъл бе да се възползва от ускорената процедура за две гласувания наведнъж, ако няма съществени промени между първо и второ четене. Опозицията обаче сложи прът в тези намерения, като първо ИТН, а сетне и "Възраждане" казаха, че няма да допуснат бърза писта на промяна, която може да бетонира за безсрочно управление произволен човек. Това впоследствие бе определено от истинските виновници за положението като "политически тероризъм".

В петък в пленарна зала стана ясно, че докато още не е изсъхнало мастилото на тази промяна, Ангелов и Васил Пандов от ПП-ДБ са написали още една, в същия закон. Тя цъфна на парламентарния сайт следобед и с нея се предвижда подуправителят на НЗОК също да се избира от парламента. ГЕРБ са доказани майстори на ремонт на ремонта, но това застъпване на промени в клетия закон за здравно осигуряване е впечатляващо дори за тях. Разбира се, никой не знае защо законът се отваря за втори път в рамките на три дни, никой не обясни защо всички проблеми в управлението на касата не се премислят внимателно и внесат наведнъж, вместо да се пишат на коляно, да се внасят една по една и на всичкото отгоре да се гласуват на бегом. Тази малка "административна" сага обаче е достатъчно силен сигнал за хаоса и пренебрежението към обичайните парламентарни правила - от така написани закони човек не може да очаква нищо хубаво. А можеше Ангелов не просто да задраска срока, а да замени шестте месеца с девет например и да не му се налага да моли опозицията да си затвори очите.

 

"Откога несъгласието е тероризъм?"

Дебатите около спорните решения показаха и неприятното лице на това къде са днес границите на приличието. Първо Костадин Ангелов не се посвени да впрегне в експлоатация трагедията на мъж, болен от рак на гърдата, който не може да получи лечение от касата, защото не е жена. "Дайте да го направим в името на този човек, който е болен от рак и си чака лекарството", каза Ангелов от трибуната. Александър Симидчиев от ПП-ДБ не само определи това недопустимо изказване за "проява на разум и хуманизъм", а обвини опозицията в "парламентарно представен здравен тероризъм", вместо да се извини за ролята си в този фарс.

"Как така несъгласието ще се определя като здравен тероризъм?! А пошлият цирк във вторник, когато се провали вашият кандидат, това наша терористична вина ли е", възмути се проф. Андрей Чорбанов от ИТН. И това не накара Симидчиев да си върне думите назад, а напротив - той излезе за втори път на трибуната, за да обясни на публиката, че опозицията разиграва театър от популизъм (казусът е достатъчно заплетен да не предполага популизъм). Така виновните посочиха другите за виновни, популистите - другите за популисти, а в един куриоз даже безсрочният срок бе обявен за срочен.

За съжаление, тези проблеми бяха забелязани само от малцинството. Мнозинството вероятно е използвало почивните дни да намери своя кандидат. Но в известен смисъл с трите горещи дни ще му остави в завещание и една мечешка услуга - натрапчивото усещане, че винаги търсим удобен, а не подходящ човек.

Още по темата