Медия без
политическа реклама

Медик и юрист се състезават за шеф на здравната каса

Кандидатът на ГЕРБ отрече всички обвиненя в конфликт на интереси

Новия шеф на НЗОК ще разпределя около 7 млрд. лв. към болниците
Илияна Кирилова
Новия шеф на НЗОК ще разпределя около 7 млрд. лв. към болниците

Медик срещу юрист - така изглежда състезанието за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Жени Стайкова е кандидатът на БСП, а Иванка Динева - на ГЕРБ. Двете бяха изслушани вчера в парламентарната здравна комисия, където представиха приоритетите си. От ПП не излъчиха своя номинация, а от "Възраждане" оттеглиха кандидата си. Решението коя от двете ще оглави касата до март 2025 г., управлявайки и разпределяйки 7 млрд. лв. към здравните заведения, ще се вземе от обикновено мнозинство в пленарната зала. 

 

Промоция на здравето

Кандидатът на опозицията е с богата медицинска биография - проф. Стайкова е завършила Медицинска академия "И. Мечников" в Санкт-Петербург, има специалност социална медицина в МУ-Пловдив, публична администрация в СУ, магистър е по здравен мениджмънт (МУ-София). Била е шеф на РЗИ-Кърджали, на Националния център по обществено здраве, ръководител на международни здравни проекти, член на Българския лекарски съюз и др.

При представянето си тя говори доста общо, засягайки затлачени с години проблеми в здравеопазването. Като свой приоритет тя посочи "профилактиката на болестите и промоцията на здравето". По думите й е нужна друга структура на финансиране между отделните направления, за да се доближим до европейските стандарти - болничната помощ у нас изразходва 47% от финансирането, докато в Европа този дял е под 20%, даде за пример тя. За лекарства у нас отиват 27% от разходите при едва 15% в Европа, а за профилактика и доболнична помощ - едва 13.5% при 26% в Европа.

Според проф. Стайкова е нужен механизъм за по-адекватно остойностяване на клиничните пътеки, прецизиране на хоспитализациите, свързани с вече диагностицирани заболявания, финансиране от касата на биомаркери с цел ранна диагностика на онкологични заболявания, както и актуализиране на нормативната уредба за лекарствата с цел намаляване на заплащаните от държавата медикаменти за сметка на по-голямо навлизане на нови лекарства. Касата да сключва договори по ясни критерии, да се създаде ново аналитично звено в НЗОК и да се финализира електронната здравна система бяха сред другите посочени от нея задачи, заедно с намаляване на дела на здравнонеосигурените лица - чрез определени рестрикции. Кандидатът на БСП за управител на здравната каса се обяви срещу демонополизация на касата, което според нея ще се случи много "трудно", както и срещу това сегашните клинични пътеки да бъдат заменени с диагностично-свързани групи.

 

Приемна за пациенти

Кандидатът на ГЕРБ, за който се говори, че е с по-големи шансове, вкл. и заради заявената от различните съсловни организации подкрепа, е с икономически профил. Иванка Динева е юрист и счетоводител по образование от Югозападния университет - Благоевград, има професионална квалификация по програмен мениджмънт, консултант е към Българския лекарски съюз и на различни болници. Била е съветник на здравния министър Петър Москов, шеф на софийската здравна каса, подуправител на НЗОК. Съвместяването на въпросните публични функции - например съветник на министъра - с консултантска дейност на болници, на които е била адвокат и които получават средства именно от НЗОК, бе повод за депутатски въпроси (вкл. и такива от "Капитал", които повдигнаха темата), които попитаха не е ли това конфликт на интереси. Динева отрече, като посочи, че се гордее с работата си, изброявайки болниците, на която е била консултант "в различни периоди за кратко време", но не и докато е заемала публична длъжност - "Александровска" (неин директор е бил Костадин Ангелов от ГЕРБ, който предложи кандидатурата й), Националната физиотерапевтична болница, както и на "Булбио" - по заръка на министъра за конкретна целева задача, за което е получила едва 1500 лв. "Всеки труд има своята цена. Не се срамувам, гордея се, че съм обслужвала лечебни заведения. Имала съм граждански договор с министерството на здравеопазването по конкретни задачи - това не е в нарушение на законодателството", заяви тя.

Динева заяви, че ще работи за правата на пациентите и достъпа им до качествено лечение и посочи 7 краткосрочни цели. Сред тях са финализиране на преговорите със съсловните организации и осигуряване на спокойствие в системата, както и доближаване на институцията до пациента. По този повод тя заяви, че ако бъде избрана, ще разкрие ново звено в НЗОК за решаване на проблемите на хората - тип приемна. "Лично ще осъществявам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със служителите. Те трябва да усетят, че касата е зад тях, а пациентът ще е наш коректор", заяви амбициозно тя. Според Динева е нужно да се осъвременят условията за сключване на договори с НЗОК, като съсловните организации изчистват съвместно спорните моменти, да се намали субективният подход от касата при преговорите с тях чрез сформиране на компетентни комисии, както и да се въведе нова методика за контрол, намаляваща субективизма при проверките и включваща и заинтересованите страни. "Някои проверки са доста оперативно интересни и е недопустимо да се потулват", каза загадъчно тя. Другите й цели са "верификация на входа" по отношение на лекарствата, анализ на правилата за лечение в чужбина и въвеждане на допълнителни системи за контрол над достъпа до медицинска информация. 

Относно армията неосигурени тя сподели, че има информация, че доста хора на свободни професии не внасят здравни вноски, въпреки че плащат други свои разходи. "Като подуправител на касата попитах дали не може по ЕГН да се засече защо даден самоосигуряващ се не си внесъл осигуровките. Ако успея да довърша това, ще съм много щастлива, това е допустимо да се свърши в кратки срокове", заяви тя. За голямото доплащане за точно определени медицински изделия тя даде конкретна идея - защо да не се помисли касата да плаща за различни видове стави, а не само за един вид - така, както плаща за различни видове стентове.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата