Quantcast

Медия без
политическа реклама

Насред недостиг на инсулин МЗ се похвали с осигурен внос на оземпик

Идват над 27 000 опаковки от ползвано за отслабване лекарство за диабет

13 Март 2023Обновена
Pixabay

На фона на честите оплаквания от недостиг на някои видове инсулин здравният министър се похвали с осигурен внос на оземпик -  лекарство за контролиране на кръвната захар, предназначено за пациенти с диабет тип 2, но масово ползвано да отслабване.

27 650 опаковки оземпик са осигурени за българските пациенти. Това количество от лекарствения продукт ще бъде налично в страната още в началото на следващата седмица - на 21 март, уверяват от МЗ.

Количеството е осигурено след последователните усилия на министър Меджидиев и екипа му на българския аптечен пазар да бъдат достъпни лекарствените продукти, от които пациентите имат необходимост, в т.ч. и медикаменти, за които има недостиг в редица европейски държави, твърдят от МЗ.

Тези дни стана ясно, че за медикамент със същата активна съставка са плащани суми на експерти да препоръчват приложението му.

 

Проблеми

Недостигът във Варна на някои видове инсулин се усети от потребителите преди около месец. В понеделник репортерска проверка установи, че в две от трите запитани аптеки нямат инсулатард. "Не знаем кога ще има. Липсва в складовете. Те зареждат на две седмици, постоянно проверяваме. Проверявайте и вие с такава честота", посъветваха ни фармацевтите в тях. В тези аптеки са липсвали количества през целия този месец. Единствено в третата аптека - част от голяма верига, разполагаха в момента с медикамента. 

В София ситуацията до голяма степен се нормализира в сравнение с проблемите отпреди два месеца, но и тези дни имаше проблеми с намирането на един от бавнодействащите инсулини на “Ново Нордиск”.

 

Още по темата