Медия без
политическа реклама

МЗ промени указанията за някои имунизации

Грипна ваксина вече може да се поставя през целия епидемичен сезон, а за HPV - от 9-годишна възраст

04 Март 2023
Ваксината срещу COVID-19 остава препоръчителна.
Pexels
Ваксината срещу COVID-19 остава препоръчителна.

От седмица у нас са в сила промени в наредбата на МЗ за имунизациите, която урежда правилата за задължителни и препоръчителни ваксини. Промените, направени от служебния министър Асен Меджидиев, засягат главно препоръчителните ваксини, показва справка в "Държавен вестник".

Имунизация против грип вече може да се прави през целия епидемичен сезон, а не само през есента преди началото му, каквато беше препоръката досега, предвижда едната промяна. Самите препоръки са разделени на две поред вида на ваксината - убита или жива. С жива ваксина се препоръчва имунизация само на деца от 24-месечна до 18-годишна възраст. С убита ваксина се препоръчва ваксинация срещу грип за възрастни и деца над 6-месечна възраст, както и всички на 65 и повече години. Ваксината е препоръчителна и при следните заболявания:

- хронични белодробни заболявания, вкл. астма;

- хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;

- метаболитни заболявания, особено диабет;

- хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;

- вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция;

- хемоглобинопатии;

- органна трансплантация.

Авторите на наредбата са взели предвид и редица ситуации, в които човек трябва да е по-внимателен - хора, живеещи в организирани колективи като социални домове, военни поделения, общежития и пр.; хора с професия, която ги излага на повишен риск; хора, които излагат уязвими групи на опасност от заразяване и т.н.

Втората важна промяна при препоръчителните ваксини засяга тази срещу човешки папиломавирус (HPV), която все още е слабо популярна у нас. Тя вече се препоръчва за лица над 9-годишна възраст. Досега указанията в наредбата по този въпрос бяха за приложение при момичета във възрастовата група 12-18 години преди започване на полов живот, с възможност за приложение на жени до 25 години.

В наредбата за пръв път като препоръчителна се добавя и ковид ваксината, която в някои държави по време на пандемията за известен период от време бе дори задължителна. За успокоение на антиваксърите, тази ваксина остава препоръчителна, като МЗ съветва да се прилага за лица на и над 6-месечна възраст за предотвратяване на заразяване с вируса SARS-CoV-2.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ваксина, имунизации

Още по темата