Quantcast

Медия без
политическа реклама

Електронното записване за ваксини вече работи

В регистъра няма да може да се записва час при личния лекар

04 Март 2021ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
Е-регистър за ваксинираните

Представяне на електронния регистър за ваксинация

Posted by bTV Новините on Thursday, March 4, 2021

Всеки български гражданин вече може да си запази час за ваксина срещу COVID-19 в избран от него ваксинационен център в страната. Това е възможно на сайта на националната здравна информационна система и е в 4 стъпки, обясниха от Информационно обслужване. Всеки, който иска, ще може да запази час за себе си или за свой близък във всички ваксинационни центрове у нас, посочени в заповед на МЗ. Чрез системата човек няма да може да заяви час за ваксинация при личния си лекар. Джипитата са изключени от е-регистъра заради различната им специфика - някои са единични практики, други са в групови практики, трети отговорят само за възрастни и т.н. 

При първа стъпка човек ще попълва личните си данни. Втората стъпка е да изберем предпочитаната ваксина - от една страна, в помощ на здравните власти за логистичното разпределение на ваксините, от друга - с оглед гарантиране на правото на избор. Ако човек не желае да посочва ваксина, може да не избира такава. Следващата стъпка е даването на съгласие за обработка на лични данни, след което се продължава с избор на ваксинационен център - населено място и конкретен център, които ще са публикувани и на карта.

Ще има два канала, чрез които гражданите ще получават информация за предстоящата ваксинация - на посочена от тях е-поща или есемес. На тях, 24 преди да дойде времето за ваксинация, човек би трябвало да получи нотификация, която да го подсети кога и къде трябва да отиде, за да се имунизира.

Системата ще работи с една седмица напред, което означава, че ако човек си запаси час днес - 4 март, то най-рано това ще може да стане на 11 март. Всички с първа игла ще получават служебно регистрация в системата - по мейл или телефон те ще получат нотификация кога е следващата им доза. Хората, ваксинирани с първа доза с "Астра Зенека", ще бъдат автоматично регистрирани и ще бъдат известени кога е следващата им доза, обясниха от "Информационно обслужване". Ако във ваксинационния център няма нужното количество ваксини или те са свършили междувременно, човек ще бъде уведомяван предварително да не идва в планирания ден.

"Когато сте си запазили час, това не е окончателно и задължително. Имате възможност да откажете и да си запишете нов час. Много неща могат да се случат. Ако си запазите втори час, автоматично отпада първият час и се освобождава прозорче за друг човек", коментира здравният министър. "Сега може би ще разберете нашата идея да стартираме ваксинацията в началото на март с доставките, които бяха планирани. По една или друга причина, тези доставки не бяха изпълнени в срок. И днес има случаи на непредвидимост в организацията. В лечебно заведение в София например 94 души от секционните комисии са заявили желание за ваксина. Всички са уведомени, но до 14 ч. са се явили само 46 души", коментира още той. По думите му това пак отваря големият въпрос какво се случва с ваксините - вариантите са или да се търсят следващите хора по ред, или да се уведоми РЗИ, което да предложи вариант за решение. "Идеята е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини във всеки ваксинационен център", заяви проф. Ангелов.

Относно изтеглянето на 11 дози от един флакон на "Астра Зенека", която съдържа 10 дози, той посочи, че спринцовките, които се купуват в случая, са с минимален мъртъв обем, т.е. позволява да не се губи доза. "Ще го имаме предвид, това не е масова практика, случва се само в някои населени места", обясни министърът. 

На пресконференцията не стана ясно дали пунктовете, в които в момента тече масовото ваксиниране, ще работят с други хора на свободни начала, т.е. дали дошлите за свободна ваксинация в рамките на зелените коридори, ще могат да се ваксинират паралелно с тези, които имат записан час през е-регистъра.

Още по темата