Медия без
политическа реклама

Електронните рецепти се отлагат за n-ти път

За причина сега се изтъква неподготвеността освен на болниците, и на лекарите, които нямат договори със здравната каса

Кой ще изписват лекарства с е-рецепти, щом като може и на хартия?
Илияна Кирилова
Кой ще изписват лекарства с е-рецепти, щом като може и на хартия?

Преминаването изцяло към електронни рецепти ще се отложи за н-ти път и то за неопределено време. От 1 юни, когато вече трябваше да важат само е-рецептите, гражданите ще могат да получават лекарствата си, които не се заплащат по здравна каса, както на хартиен, така и на електронен носител. Това предлага служебният здравен министър Стойчо Кацаров с проект за нови промени в наредбата за отпускането на лекарствените продукти. Това е и първата му заповед на този пост, с която на практика се обезсмислят усилията, особено от последните месеци, по внедряване на електронното здравно досие на гражданите.

Поредната и уж "последна" отсрочка за електронните рецепти беше до 1 юни - тогава хартиените рецепти трябваше да останат в историята. Идеята на е-рецептата бе най-накрая да се създаде реално пациентско досие, в което лесно и ясно да се вижда как е лекуван даден пациент. На нея се залагаше много и по отношение на ограничаването на безконтролното отпускане на лекарства. Не на последно място чрез нея може да се проследи кои марки лекарства изписват лекарите най-често, въпреки че например има по-евтини от тях на други фирми. За пореден път обаче изглежда различни лобита са надделели промяната да се отложи.

От МЗ мотивират въпросната промяна с направено предложение от Българския лекарски съюз да има паралелна възможност лекарствата, предписвани на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител, за да има "алтернативни възможности при предписване на такива лекарствени продукти". "Основни затруднения срещат медицинските специалисти, които нямат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение", аргументират се от МЗ.

За преминаването към е-рецептите обаче се знае и говори още от януари 2021 (като се изключат опитите те да стартират още в далечната 2007 г.) За да внедрят нужния софтуер, всички по веригата получиха 6 месеца отсрочка - до 1 май, през които действаха и хартиените рецепти. Това време беше дадено именно за изчистване на възникналите препятствия и грешки. Броени дни преди този срок се оказа, че и аптеки, и лекари не са готови. МЗ обмисляше да даде отсрочка с два месеца - до 1 юли, но последно промени наредбата така, че отложи само с 1 месец преминаването изцяло към електронни рецепти - до 1 юни. Т.е. всички отдавна са наясно със сроковете и аргументите за затруднения при внедряване на софтуер са меко казано несъстоятелни. Мотивът за допълнителните разходи, които ще са нужни, пък звучат направо абсурдно за хилядите лекари и аптеки, които все пак инвестираха в нужния софтуер и вече могат да издават на електронен носител.

Така под предлога, че се гарантира "пълния достъп на населението до лекарствени продукти", на практика се отнема възможността на пациентите да получат рецепта, която например трябва да изпълняват до живот, само с едно телефонно обаждане, а и системата се лишава от така очакваната прозрачност.

Срокът до 1 юни остава само за лекраствата, които изцяло или частично се заплащат от здравната каса, предвижда проектът на министър Кацаров. От НЗОК вече предупредиха, че от 1 юни спират да плащат за лекарствени продукти, издадени с хартиени рецепти. Останалите рецепти обаче са достатъчно много - тук попадат не само издадените от болници и от лекари, които нямат договор с НЗОК, но и всички онези, които личният ни лекар изписва при редовните и банални простуди, вируси и най-различни други заболявания. 

 

ПОЗИЦИЯ

"За пореден път се опитваме да се върнем в миналия век. Негативните последици от евентуално поредно отлагане на използването на изцяло електронни рецепти ще засегнат пряко пациентите и здравето им. Това е неправилно и абсурдно. Трябва да има само електронни рецепти, да се поддържат актуални електронни пациентски досиета, защото това ще повиши качеството на здравеопазването. Не може това да се отлага безкрайно", пише фармацевт в мрежата. Спред него мотивите на МЗ са смутителни. "Колко още ще чакаме някои лекари, защото повечето са готови, за да заработи тази система? Само лекарите ли участват в процеса по предписване и отпускане на лекарства?", пита той. Според него "дерогацията от цялостната електронизация в здравеопазването може и да бъде обективирана за пореден път, под натиска на определени субекти, но в кратка перспектива този процес е абсолютно неизбежен".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата