Quantcast
Държавата иска поне 70% от българите да се имунизират срещу COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Държавата иска поне 70% от българите да се имунизират срещу COVID-19

2 515
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и утре ще бъде одобрен на заседание на Министерския съвет. Днес той бе представен на премиера Бойко Борисов от здравния министър проф. Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Водим се от опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО, увери здравният министър.

„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, каза пред премиера проф. Красимир Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб. "Определени са и групите, с които ще започне ваксинацията - първи са лекарите, сестрите, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст", посочи Гигов.

В момента, в който дойде първата ваксина, държавата ще е готова на всеки българин, който поиска, да му бъде поставена доброволно и напълно безплатно, увери премиерът Бойко Борисов. „Всички държави членки заедно инвестирахме в създаването на седем ваксини. Те ще дойдат по различно време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, защото когато бъдат доставени у нас, българските граждани ще са достатъчно информирани коя ваксина биха предпочели да си сложат“, коментира той и съобщи, че в момента обсъждаме дали да участваме в поръчката за осма ваксина, която се очаква да е на пазара в края на 2021 г. Големият въпрос е дали достатъчна част от населението ще пожелае да се ваксинира, а засега настроенията сочат по-скоро обратното. "Не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се е имунизирал", посочи вчера главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона, а за всеки от тях ще бъде посочена отговорна регионална здравна инспекция, която ще координира останалите, съобщават от МС. Здравният министър добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища. Ваксинирането обаче ще е поредната отговорност на регионалните здравни инспекции, които и без това са натоварени до невъзможност да си вършат работата, а командироването на допълнителни служители към тях се прави в редки случаи.

Вчера стана известно, че първата пратка за България ще включва 130 000 ваксини на "Пфайзер". До края на седмицата трябва да имаме фризери и хладилници за съхранението им. Те ще бъдат разположени на няколко места в страната, като сред тях са складът на "Булбио" в столицата, РЗИ-София и РЗИ-Бургас. До края на седмицата ВМА също ще получи поръчани три фризера от 850 литра с възможности за съхранение на огромен брой ваксини, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. "Пирогов" също декларира готовност да предостави фризери и да участва в логистиката. Ваксинациите вероятно ще започнат след Нова година.

Ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" изисква сложна логистика, тъй като трябва да се съхранява при минус 70 градуса и не позволява често местене. Поради това не е толкова лесно да бъде транспортирана до домове за възрастни и отделни лични лекари. Англия, която първа я одобри и започва ваксинация от другата седмица, ще имунизира най-напред лекарите, като първите доставки в болниците трябва да оползотворени за 5 дни.

 

ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ

Народното събрание одобри предложеното от правителството участие на България в предварителните споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19, сключени от Европейската комисия и производителите на лекарства AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и за предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Това стана с проект на решение, което самият кабинет внесе в парламента. В негова подкрепа гласуваха 107 депутати, което беше достатъчно, за да бъде прокарано решението. От опозицията обявиха, че като търси легитимация за своите действия от Народното събрание, правителството всъщност се опитва да се отърве от отговорност и да се презастрахова, ако нещо се обърка.

В пленарната зала здравният министър Костадин Ангелов увери, че ваксината ще се прилага върху български граждани, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата, която ще постави кратка характеристика на продукта – и само тогава ще може да се говори за параметрите й. Тогава ще започне и информационната кампания за ваксинацията.

 

Още

За трети ден през март новите случаи на COVID-19 надхвърлят 2000

05.03.2021

Обновена

1304
Борисов отказва да носи отговорност за "Спутник V"

04.03.2021

Обновена

2747
Нови ограничения ще се въвеждат само по отделни области

04.03.2021

Обновена

3025