Quantcast

Медия без
политическа реклама

БАБХ умъртвява 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип в Етрополе

25 Яну. 2023
Илияна Кирилова

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) установи огнище на птичи грип в обект за отглеждане на пъдпъдъци за яйца в Етрополе. Засегнатото стопанство се състои от два обекта със затворен цикъл на люпене и отглеждане на пъдпъдъци, съобщи bTV.

Вземането на проби е извършено след установена завишена смъртност на птици в обекта. Предстои хуманното умъртвяване на около 25 000 засегнати птици и яйца, както и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца по птиците.

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона, в която попада град Етрополе. В 10-километровата наблюдавана зона са от общ. Етрополе - с. Лъга, с. Лопян, с. Рибарица, с. Ямна, с. Бойковец, а от общ. Правец - гр. Правец.

"Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите", добавят от БАБХ.

От Агенцията напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Ключови думи:

БАБХ, Етрополе, птичи грип

Още по темата