Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наука и стабилно мислене

Статукво и статиквеник

28 Авг. 2020Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Драги читатели, днес е ден за езикови справки и тук в нашето кьоше за наука, изкуство и психологическа подкрепа ще разгледаме няколко актуални словоформи - статукво, статиква, статиквеник и др.
Най-напред ще стабилизираме знанията си за думата статукво, която е с латински произход и вече хиляди години крепи стабилността. 
Статукво е нещо, което зависи от стабилността на статуса. (Status quo, лат. - "състоянието, в което...".) 
Изразът "запазване на статуквото" означава да останат нещата, както са си, без промяна. Примерно - парите в чекмеджето, патлакът на нощното шкафче, управлението се извършва посредством Танца на чемберите, калинките, бухалките и пържолките.
Или примерно изчезва човек при тревожни обстоятелства в град със стабилно мутро-статукво. 
Спешно се предприема мащабно издирване на площ от 120 кв. км - само месец след изчезването на човека. При това разпределение на задачите във времето статуквото в Мутроград остава от стабилно по-стабилно, а пък за изчезналия човек си питайте каскета.
***
В престолния град Тиквоград обаче статуквото не е толкова стабилно. По улиците имаме "хора на кръстопът", имаме други хора, които искат да ги газят, полицията се намесва от време на време, колкото да демонстрира космическа безтегловност.
С други думи в Тиквоград статуквото клони към статиква, което е нещо като "тиква на статив" - не е безбожно стабилно и се правят отчаяни акробатични номера по министерствата в опит да се запази някакъв баланс.
Дани Кирилов например сам взел решение да подаде оставка от поста министър на правосъдието, но не може да коментира мотивите за собствената си оставка, вероятно защото сам не ги знае. Само повтаря в несвяст, че собственоръчно я написал тая оставка, все едно писането под диктовка е самостоятелно занятие. Но който и да е авторът на тази оставка, каквито и да са мотивите за нея - Обединените патриоти отказват да ги приемат. И макар Кирилов да е квота на ГЕРБ, Патриотите не искат той да си ходи, за да не пада "варварска жертва като в средновековна молитва за дъжд" (това е теза на Валери Симеонов, явно според него премиерът постъпва варварски). Убийството на жертвен агнец или козел, или петел, бик и т.н. е ритуалистика, присъща на много култури и епохи, даже лежи в основата на братоубийствената трагедия с Каин и Авел - Господ харесвал повече жертвите на Авел, поради туй Каин завидял на братчето си и му видял сметката. 
Това са истории, които са се случили в Каменната ера, но ето че още оказват влияние на съвременния живот! 
Каин бил земеделец, Авел бил животновъд, а Господ предпочитал суджук вместо тиквеник, затова отдавал повече хвала на Авел. 
В сегашната политическа ситуация пак е трудно да се удържи статуквото само на тиквеник, затова се получава някакъв статиквеник - сиреч статукво, крепящо се върху тиквеник на статив. 
***
В Античната мутро-митология съществува култ към бог на име Бай Стабилитет, а негова жена е богинята Стабилитетка. Тя е родена в пяната за бръснене върху кубето под Великия Каскет, Който е Кацал с Дизел на Луната.