Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Седя и си чеша ряпата, вадя петорни експертизи

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

17 Юли 2022Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделна петминутка за мозъчни урагани и дълбока интелектуална оран. 
***
Седя напоследък и си чеша ряпата, понеже съм поклонник на великата руска култура.
Чесать репу или да си чеше някой ряпата, това ще рече дълбоко да се замислиш. С едната ръка чешеш ряпата, с другата ръка бръкнеш в мазето на душата като някой Достоевски и вадиш мъдрости по 5 килограма едната.
Такъв е и моят мисловен режим - сядам, чеша ряпата и вадя мъдрост, а не като патката, дето седяла и мислила, по едно време се усетила, че само си почесва репичката. Човекът има ряпа за чесане, а патката има малка репичка, която почесва с ципестото си краче.
Но не ме оставят да си начеша хубаво ряпата, ами току ми се обаждат за съвети.
Дани Митов казал на всякакви институции и посолства, когато имат проблем, първо на мен да се обаждат и чак тогава на Борисов или прокуратурата. Защото аз най-добре от всички си чеша ряпата, когато трябва да се вземе важно решение.
И взеха, че ми се обадиха от прокуратурата да разгледам едни снимки дали им е добър фън-шуят.
Става дума за снимките на бившия премиер Борисов по пищов и чекмедже.
Реших да помогна - хора сме, трябва да си помагаме. Погледнах снимките и дадох експертно становище. Знаете ги снимките - Борисов напреки на одъра, краката му стърчат като на едноименното врабче от книжката “Ние врабчетата”. Там има едно врабче, което се казва Краката му стърчат навън.
Разгледах хубаво снимките и казах експертно:
На г-н Борисов му е леко неправилен фън-шуят, разположен напреки на Прокрустовото ложе.
В Прокуратурата ме питаха какво е това Прокрустово ложе и аз обясних. В гръцките митове има един разбойник на име Прокруст, дето като му ходели на гости, слагал странниците на леглото си и ги манипулирал, така че да паснат на дължината на леглото. Късите гости ги разтеглял, дългите ги подкъсявал да не им стърчат краката. Това, обясних, е малко по-груба интерпретация на поговорката - простирай си краката според чергата.
Затова пипнах малко снимките с фотошоп, обърнах тялото на Борисов по диагонал на кревата, да му не стърчат краката.
Предизборен фейк или истина? НОВИ СНИМКИ от спалнята на Борисов с още  пачки, но пак с пищова! - Novinite.bg - Новините от България и света
Направих му фън-шуя на диагоналка, за да не му стърчат пергелите.
*** 
И после продължих фън-шуй анализа на снимките с пачките в чекмеджето.
На чекмеджето, рекох, фън-шуят е категорически сбъркан, аз бих разкарал оттам пачките и кюлчетата. Исус е казал - раздай всичко на бедните и не се тревожи какво ще ядеш утре!
Задрасках с фотошопа пачките и пистолета - и върнах снимките на прокуратурата с тези хуманистични корекции.

Аз ги задрасках тихо, по английски...
***
И прокуратурата вика - опааа, те снимките са манипулирани, пипал ги е някой разбойник.
И така тръгна приказката - чак до Европарламента стигна, а оттам - пак при Дани Митов. В Европарламента един чешки депутат, съпартиец на ГЕРБ, каза, че получил от българската прокуратура становище с петорна експертиза за снимките с Борисов. И според тая експертиза снимките били фалшиментарни.
По този начин експертизата ми подскача от ряпа на ряпа из цяла Европа, като слон, който прехвърча от цвят на цвят. Всичко туй - за да може Дани Митов да цитира експертизата ми във вида: а пък Европа каза, че снимките с Борисов са пипани и не са верни, разотивайте се!
Интересно е също, че това петорно експертно чесане на ряпата прокуратурата го пратила първо в Европарламента, преди изобщо да отвори дума за това нещо тук в България. Хем не е като да няма обществен интерес по въпроса.
В парламента тая седмица бе извикан Иван Гешев да говори за снимките и той направи показно по антикорупционно чесане на ряпа. Те го питат защо пише първо до Европа, той казва - не я водя аз тая кореспонденция, не знам за какво става въпрос, не мога да отговарям по същество, не подлежа на контрол, защото над мен е само Висшия съдебен съвет на Страшния съд.
Асен Василев пък разказа, че от разни посолства му намекнали да не е толкова непримирим с Бойко Борисов и да го погледне откъм евроатлантическата страна, а не колко му стърчат краката от леглото и пачките от чекмеджето.
Американците имат един обичай да правят молитвени закуски - събират се съмишленици и се молят на закуска. Сега вече правели закуски с групово чесане на ряпата.
Дани Митов присъствал на една такава закуска с чесане на ряпата в американското посолство, но там не говорили за особената атлантическа роля на Борисов, а за други работи.
Тъй или иначе - дори да са натиснали нечия българска ряпа в американското посолство, не изглежда да са постигнали положителен резултат по сформирането на обединен евроатлантически отечествен фронт.
То и евразийският фронт в България изглежда разединен, което в известна степен означава паритет на Великите сили у нас - пълен бардак и безхаберие по всички направления.
Но пък от руското посолство наскоро открито се похвалиха, че именно те са отрязали ряпата на отиващото си правителство. Което напомня и тезата на Достоевски, че Русия има особена историческа мисия, а в случая - Русия има особена дипломатическа мисия у нас.
Ето затова, скъпи съучастници, аз съм такъв горещ поклонник на руската култура - за да си чеша ряпата по-компетентно, особено и проникновено, а не като патката от пословицата и като неграмотните интернет безделници, фили и фоби.

Седя и чеша ряпата гореща  
с висока мозъчна температура;
петорната ми експертиза веща
насища пак световната култура.

***
Звуков файл - тук: 

 

Още по темата