Медия без
политическа реклама

Чорбаджикрация

Крие ли Борисов комунисти в Зайчарника?

23 Авг. 2020

Едно от предназначенията на Бойко Борисов в тоя живот е да ни пази от комунистите. Това той извършва с голямо усърдие повече от десетилетие. И нищо чудно дори да е затворил пет-шестима в прочутия си Зайчарник. За всеки случай! 
Като цяло - доволен съм, скоро не са ме репресирали комунисти, знам на кого да благодаря! 
Просто търся сгода да му се строя някой път преди заседанието на Минсъвета, да благодаря от името на българския народ и да кажа: "Много лидери искат да ни пазят от комунистите, но ние вярваме само на Вас, г-н Борисов, само вие можете да ни охранявате наистина адекватно! България е чиста от комунисти, благодаря от свое име, г-н Борисов, за щастливата средна възраст, благодаря и за щастливото детство от името на нашите деца! Благодаря за достойните старини от името на нашите родители. На думи много правителства ни пазеха от комунистите, но по делата виждаме, че действително за днешното правителство и министър-председателя това е приоритет". 
Отварям скоба, за да въведа неизкушения читател в тази ритуалистика. 
В имперската традиция съществува жанрът челобитие - прошение до царя/господаря за решаването на някакъв проблем от съответната компетенция. Молбата се съпровожда с дълбок поклон, при който челото докосва земята. 
В чорбаджикрацията на Борисов се създаде подобна традиция, но за изразяване на благодарност към Борисов и правителството му. Това е може би любимата разстановка на Борисов. Той седи на председателския стол в Минсъвета, пред него и пред медиите се строяват прави няколко професори и академици и почват един по един да декламират: 
"Благодарим на правителството на Бойко Борисов и лично на министър-председателя за това, че отпусна еди-колко си милиона за нашия ВУЗ. И други правителства са обявявали образованието и науката за приоритет, но за първи път действително се полагат реални грижи за академичния живот..."
Това са хора - професори и академици, директори и председатели на научни съвети. Тоест лидерите на научната и просветната общност са приучени (това се случва през всичките години от управлението на Борисов) да се строяват и да обласкават групово Чорбаджията. (Друг е въпросът какъв е тоя професор и академик, който ще се съгласи да участва регулярно в такива унизителни ритуали. Или то е в името на науката?)
Та и аз така искам да се строя и да благодаря, че сме опазени от комунистите. Единствено ме притеснява това, че нямам висше образование, камо ли академична титла - и ми пада цената на евхаристията. Аз съм интелигентен и сравнително начетен, но не е същото, не е като да ти целуне скута академик. 
Щото нали, едно е да си общуваш сърдечно с някоя селянка, друго е да си викнеш психоложка с големи очила! 
Както и да е. Ще се престраша някой ден, ще благодаря, пък може и някой чембер да получа вместо благословия. 
Само дано да уцеля точния момент. 
Защото съм сигурен, че ако пак стане изгодно да си бил комунист със задна дата, изведнъж ще разберем, че Борисов през всичките години, докато ни е пазил от лошите комунисти, е бил ятак на няколко добри, които е съхранявал и отглеждал при най-хуманни условия в Зайчарника си. 

Човечеството обръща със смях палачинките си. Колаж: Валдес Радев

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата