Медия без
политическа реклама

Отцепниците от Слави вече са с охрана

Предложих юристи на Христинка Иванова, защото тя твърди, че е неграмотна и не може да си напише оставката, обясни министърът на спорта

14 Юни 2022
Радостин Василев
БГНЕС
Радостин Василев

"На тези хора засега ще им бъде осигурена физическа защита", каза депутат от "Продължаваме промяната" Росен Костурков за народните представители, които се отцепиха от групата на "Има такъв народ".

Междувременно министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който е един от напускащите ИТН, отрече да е заплашвал народната представителка Христинка Иванова. "Аз съм съвършенно спокоен, това, което чухте не е заплаха. Ако някой ме набеди, че съм заплашван, ще бъде осъден за това. Нямам притеснения за записа. Не я заплашвам. Мога да й пратя и хора за сладолед. Но става дума за юристи. Тя твърди, че е неграмотна, не може да си попълва молбата. Аз ѝ казвам, че ще й пратя хора да си попълни молбата за напускане. Адвокат съм, никаква принуда няма в този случай", каза Василев по БТВ. Той не обясни защо тогава убеждава "неграмотната си съпартийка" да се присъедини към напускащите. И защо изобщо не салага Христинка Иванова да пише молба за напускане на парламента, след като тя е влязла на негово място и ако той престане да бъде министър, се връща в парламента.

Василев разказа и че е имало среща на отцепниците с премиера Кирил Петков в апартамента на Василев два -три дни по-рано. "8-9 души се срещнахме с Кирил Петков в моя апартамент. Бяхме се събрали с депутатите вкъщи без него. Той помоли да се присъедини. Нищо не ни е обещавал. Никога не е имало уговорки за постове или пари. Искаше да ни разкаже какво става в регионалното министерство", каза Василев. Той твърди, че Петков знаел само за неговото напускане. "Бях му споделил по-рано, веднага след като Слави оттегли министрите си", обясни той. Според него някои от депутатите на ИТН искали да напускат още от януари, но събрали смелост едва когато и той решил същото. Министърът обвини Тошко Йорданов в лъжа, нарече го "професионален лъжец" и го призова да си търси адвокати.

"В нашата партия всички народни представители минаха тест за лоялност. Екип от професионалисти с таблети задаваха стотици въпроси и след това някои бяха подложени на детектор за лоялността им. Тошко Йорданов е единственият, който не се подложи на този тест за лоялност", каза още министърът.

По думите на Василев първоначално хората, които са искали да напуснат, са били повече. "Всички бяхме заплашвани", каза той. На въпрос за колко души е ставало дума, той отговори 10-12. "Когато си безгласна буква, е трудно да тичаш срещу вятъра", обясни Василев отказа на останалите.

Василев няколко пъти отказа да каже дали ще остане министър, нито по кои въпроси ще подкрепя "Продължаваме промяната". Но беше категоричен: "Не желая да има експертен кабинет с трети мандат на ИТН и подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Това е невъзможно, Това е престъпление".

Още по темата