Quantcast
Четирима застрашени магистрати са под охрана | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Четирима застрашени магистрати са под охрана

7 месеца не стигнаха да приключи разследването за патрона в плик до спецпрокурор
3 451
 Илияна Кирилова

Четирима магистрати са под защитата на Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието. Това отговориха неотдавна на въпросите на "Сега" от МП. От началото на годината дирекцията е организирала и осъществявала охраната на седем съдии и прокурори, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения. През октомври са охранявани четирима от тях, се посочва в отговора. Не става ясно обаче каква точно е заплахата към магистрати, както и каква е степента на охраната им, нито дали тримата, които вече не се охраняват, сами са се отказали от защитата си.

"За всеки един от случаите са предприети незабавни мерки, докладвано е на Съвет за охрана, изготвена е оценка на риска, като предприетите действия са съобразени с наличната информация, постъпила от всички компетентни органи", уверява министерството, което пое охраната на магистратите, след като Бюрото по защита беше отнето от контрола на главния прокурор.

По закон МП "предлага" на застрашените магистрати лична физическа охрана и охрана на жилището. Личната охрана може да бъде денонощна, за определени часове и за определени случаи. Същото се отнася и за охраната на жилището, която може да е и с технически средства и да включва сигнално-охранителна техника, видеонаблюдение и система за контрол на достъпа.

Въпросите на "Сега" за охраняваните магистрати бяха провокирани от появили се в медиите съобщения в средата на октомври, че пореден, пети, спецпрокурор е бил заплашен, като му била изпратена жалейка в колет по пощата. През април пък прокуратурата огласи случай на спецпрокурор, който е следен системно и е получил закана за убийство. "В канцеларски шкаф в служебния кабинет на магистрата е открит хартиен плик без подател, адресиран лично до прокурора. В плика са открити един патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които "кръв" и "информиран", както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата, което прокурорът е посещавал многократно през последните месеци", обяви прокуратурата. Веднага беше образувано разследване. 7 месеца по-късно това разследване все още не е приключило, обясниха пред "Сега" от Софийската районна прокуратура, която го наблюдава. Прокуратурата не дава никакви подробности - има ли повдигнати обвинения и какво бави разследването.

Двойният стандарт на прокуратурата за пореден път лъсна и покрай случая на прокурора, заплашен с патрон с плик. За спецобвинителя държавното обвинение се задейства светкавично и образува разследване миналата седмица часове, след като магистратът е открил в кабинета си заплашителното послание. Прокур

 

Още

Намалената охрана на Кирил Петков от НСО не е прецедент
НСО свали охраната на Кирил Петков

19.01.2023

1901
НСО ще пази по-малко бившите премиери, защото се сменят много често

28.10.2022

2872