facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / После

Дерогация

Колко демона се събират на върха на иглата?

А колко вируса кацат на кръста за целуване?
1 928
 Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Колко демона, колко ангела се събират на върха на една игла?" - с този и подобни изрази се обобщават пародийно схоластичните спорове от средновековието. Цяла книга със смешки, включително и на тази тема е писал в началото на 19 век Исак Дизраели - баща на прочутия политик Бенджамин Дизраели (дето не се трогвал от страданията на балканските народи и подкрепял Високата порта). 

Подобни дискусии на донейде комични теми в Средновековието се водели като форма за популяризиране на християнството. Имало, разбира се, и по-сериозни теософски спорове. Примерно от Житието на Константин-Кирил Философ знаем, че в такива диспути направил на пух и прах Триезичниците във Венеция, сарацините и евреите в Крим и т.н.

Учени глави дълго и изтощително са спорили по въпроси като - имат ли любощения ангелите, как разговарят помежду си, колко грама е душата и колко демона се събират на върха на една игла. 

Българската православна църква отдавна е отговорила на всички въпроси, които биха могли да бъдат зададени - и очевидно не смята, че нещо трябва да промени в поведението си.

Докато целият свят се гърчи от ограничителни мерки против разпространението на коронавируса, БПЦ любвеобилно продължава да събира възрастни хора на едно място и да ги поощрява да целуват групово предмети, които въпреки цялата си святост могат да разпространяват вируси. 

То, естествено, всичко е Божа работа и както казва Бойко Борисов - без Бога нищо не може да се направи. 

Но Божиите закони не са в противоречие с природните, много хора дори ги смятат за едно - т.нар Божия промисъл и природните закони.

Затова и много религиозни водачи, с оглед на псндемичната обстановка, отправиха послания към хората си: уповавайте се на Бога, но си мийте ръцете. И отмениха всякакви рискови практики, колкото и да противоречат на Канона и Буквата. 

***

Тия дни стана един полускандал с опит на министър Данаил Кирилов да изкрънка от ЕСПЧ временна дерогация във връзка с извънредното положение

Т.нар. "дерогация" не е "премахване на рогата", макар че би било приятно и такова тълкуване. 

Дерогацията е термин от гражданското и от църковното право, и означава частична отмяна на някакъв закон.

Водачите на Анти-корона щаба и днес казаха, че още не могат да си насрочат среща, за да преговарят със Синода за някакви разумни мерки.

Исус на кръста казал - прости им, Господи, те не знаят какво вършат. А тия от Синода знаят ли?

Отправям гореща молитва към всички земни и неземни сили - Господ да вразуми Синода и да въведат някакви дерогации в най-рисковата част на църковните разпоредби! 

 

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Църквата пуска литургиите за Великден на живо във Фейсбук

17.04.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

1524 1
Излиза, че ние сме най-православният народ

15.04.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4300 35
Добре дошъл, XV век: кадим с тамян срещу вируса

16.03.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

4740 35

Коментари

ssto

Нито една религия не е заставяла хората да строят храмове. До тяхното изграждане се стигнало постепенно, като израз на почит.

 

Първият Завет винаги е духовен и преизпълнен с непосредственост. Едва по-късно законът на духа бива подчинен на земните порядки.

 

И храмът е в духа, и оправданието е в духа, и победата е в духа.

Чичо Гошо

Проблемът не е в религиите, а в земните наместници на боговете. А изграждането на храмове е от лакомия, и п*шкомерене.

ssto

 

Малко по-сложно е.

 

Свещенниците се притесняват, че ограниченията на службите ще се възприеме като слаба вяра, като неверие, като подценяване на Божията сила и закрила.

 

"Ако Господ е допуснал епидемия, то колкото и да се крием, ще ни намери" - това е аргументът им и не е единствен. "Ако вярващите посетят храма, то ние ще сме там и ще служим, въпреки заразата".

 

До, но ето какво са записали евангелистите:
"Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение; духът е бодър, а тялото немощно." Марк 14:38 и Матей 26:41

Никой няма да ги упрекне, ако заедно с духа се погрижат и за немощните тела, като ги предпазят.

 

Billy-Joe Winchester

Каква Божия сила и каква Божия закрила???

 

Ако не беше Луи Пастьор да ви каже как се предават болестите, никакви молитви и никакви храмове нямаше да ви спасят дори от една елементарна шарка.

Чичо Гошо

Причината да изпитвам само лека форма на погнуса към църквата е, че тя е запазила малкото нещо от българщината, което след 500 години пак е станало България. 

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

При мен идва погнусата  от даване трибуна на такива като списвача...👎

Църквата е само  глезотия  виж  исляма и неговите булгаристански ибрици е винаги Опасно.

Billy-Joe Winchester

Чичо Гошо, през 1656 патриарха Макарий 3 по повод някакви религиозни дрязги в Полша писал "Боже, увековечи империята на турците за вечни времена! Защото те си вземат тяхното и не се месят в религиозните дела на християните, назарейците, израилтяните или самаряните. Докато на проклетите поляци не им стигнаха данъците и даровете от чадата на Исус..." После ходил да продава индулгенции в Русия, Укрйна и Молдова.

БПЦ (ако така можем да наречем нашите попове по онова време) не е имала никакъв принос към оцеляването на българщината, освен ако под "принос" не се разбира факта, че Паисий и Софроний са били монах/епископ съответно.

Обратно - Виктор Нишки има дейно участие в сърбизирането на българите в нишко.

ГРЕЙДЕР
снимка на ГРЕЙДЕР

Тва на оная с таткото креатура, нали?

loom

Това е тривиална задача за всеки третокласник.

Площта на върха на иглата се дели на площта на д*****то на един демон.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Така го решават третокласниците, в 11 клас разбираш че не е проблем 12 души да се возят в трабантче.Щото светът е триизмерен.И опира не до площ,  а до желание.

loom

Максималният брой събрали се в едно трабантче е също толкова елементарна задача и не опира до желание. В тази задача имаме обеми. Няма как трабантчето да има по голям обем отвътре дори да имаш желание за 1 млрд долара.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пропускаш висящите от вратата. Освен това при желание човешкото тяло допуска значително компресиране.Изобщо-практиката не се изчерпва с условието на задачата.

Влез или се регистрирай за да коментираш