Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Изкуството принадлежи на народа

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

15 Май 2022
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

“Новини с добавена стойност” е неделен радиобюлетин по острието на обществения бръснач. 
***
Радостни сме да съобщим, че буквално преди дни народът се обедини и заговори за култура! 
И то без някакви хитрини като тези на културния министър, дето се беше снимал в провлачено романтично видеоселфи. 
Може би си спомняте - министърът на културата се беше снимал на прозореца на кабинета си и говореше бавно - здравейте, маци-пис, мър-мяу… Шу-шу-шууу. 
После каза, че направил така нарочно, за да провокира обществото да говори за култура. 
А сега - без такива маци-пис целият народ заговори за скулптурата на украинската майка. 
Това недостойно произведение изтръгна от гърдите на обществото стонове на ужас - все едно сме видели грозното лице на войната.
Творбата с украинската майка представлява фигура на жена, загрозена от ужаса на някакво военно престъпление, някакъв акт на унищожение. Скулптурата с този мълчалив крясък бе изложена срещу Паметника на Съветската армия в центъра на София и ужаси обществото.
Дни наред мало и голямо обсъждаше - и осъди естетически произведението, защото предизвиквало у тях неприятни чувства.

И всякоя възраст, класа, пол занятие
изрази свойто естетично възприятие.


Удивителното е, че за разлика от ваксините, войната или гей парадите, този път обществото не се раздели, а вкупом осъди упадъчното изкуство. 
Ленин е казал, че изкуството принадлежи на народа, следователно народът трябва да си каже думата. И народът си каза думата. Независимо дали подкрепят украинската кауза, дали са неутрални с наклон или неутрални без наклон - всички осъдиха статуята категорично и окончателно. 
Меки разногласия имаше само по конкретиката и мотивите на унищожителната критика. Всеки имаше собствени мотиви да отхвърли грозното произведение. 
Един ценител вика: 
Аз съм виждал украински майки, те са нещо съвсем различно - с приятно телосложение и миловодни лица. Те имат страхотни автомобили. Украинките са манекенки, а не чудовища. Тази статуя е обида за украинската майка! 
Друга изкуствоведка казва: 
В тази скулптура не е спазена художествената правда. Украинските майки са готованки, за тях плащат по 40 лв на ден, а ние гладуваме! Правилната скулптура трябва да изобразява жена на хотел в Златни пясъци, която се плацика в джакузито без пари.
Трета компетента консуматорка на изящни изкуства също е категорична:
Украинките по принцип крадат българските мъже, а тази жена от скулптурата не може да прелъсти дори орангутан. Не, това не е изкуство, не го възприемам! 
Четвърти капител на културата обяснява:
Аз разбирам идеята, но това не е правилно. Това кара първата ми сигнална системна да звъни като аларма на джипка! Не, никога няма да приема, че това е изкуство, то ме кара да се чувствам зле, а войната е друго. Войната е безпримерен героизъм и саможертва. Войната е Каспичанска епопея, а не Тутраканска селищна система и някаква оскотяла грозотия. 
И така народът заговори за култура и се обедини. Народът, притиснат от инфлация, сиво ежедневие и битови проблеми, състави в движение свои естетически критерии. Народ, който не е поглеждал скулптура, сега може в най-тънки мотиви да обясни защо не приема това пошло произведение на недоизкуството.. 
Народът плесна с ръце и се прегърна. Станахме като юмрук! 
А не примерно като по времето на Ленин, когато огромната руска държава се раздира от Гражданската война, па после сума време се обединява в Съветски съюз. И тъкмо да се обедини окончателно, взе че се разпадна преди 30 години. 
Владимир Путин и досега се сърди за това разпарчетосване и се е нагърбил с историческата задача да възстанови голямата империя, да плесне с ръце и да прегърне съветското пространство. 
Но както казва Козма Прутков - не можеш да обхванеш необятното! Разбитата скулптура е като разбито сърце - не може да се залепи обратно.
***
Един от инициаторите на разпадането на Съветския съюз, Леонид Кравчук, тази седмица почина на преклонна възраст - завърши един дълъг и съдържателен живот. Леонид Кравчук в края на съветската епоха беше ръководител на Съветска Украйна, стана Баща на независимостта и пръв президент на независима Украйна. 
Кравчук е баща на независима Украйна, Ленин - на Съветска Украйна. Путин е баща на изкривената от ужас грозна украинска майка. 
За Леонид Кравчук се твърдеше, че не един, а два пъти прочел с молив Събраните съчинения на Ленин - всичките 50 и няколко тома. 
Един украински журналист разказваше, че го питал: 
Г-н Кравчук, вие в напреднала възраст четете без очила. Знаем, че два пъти сте минали с молив целия Ленин - той ли е причината за вашето отлично зрение? 
А Кравчук отговорил: 
Добре че не прочетох Ленин за трети път, сигурно щях да ослепея! 

Но ние още имаме очи 
и търсим с тях 
            смеха 
                    и красотата
със красота 
             светът ще се спаси,
а ние
        ще обхванем 
                            необята! 

Последвайте ни и в google news бутон