Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

Горе на тепето пече се кюфтето - когато Хари среща Гергов

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

15 Яну. 2023
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

"Новини с добавена стойност" е неделен бюлетин по "Хоризонт" в стил аристократичен етно пънк-рок. 

***

И мен като българския народ взе да ме хваща скомина от българската политика, затова обърнах поглед към новините от жълтата преса и булевардната литература. 

Светът на известните и богатите.

Принц Хари, по документи Хенри Съсекски, написа автобиография с твърди корици, продаде милиони екземпляри за нула време и разтърси света за ужас на Бъкингам. 

Тоя фарфалак Хари е по-малък от мен, а вече мемоари написал и сума ти лири стерлинги касира, едва ли не повече от Георги Гергов с неговите маневри за усвояване на Пловдивския панаир. 

Мемоарите на Хари са малко по-вълнуващи от българската политика, макар че тая литература е пълна с аморални глупости. Описва се примерно трудното съзряване на принца - когато Хари бил на 17, някаква кака го ошляпала зад кръчмата. Било унизително преживяване. Има си хас да напише, че е било възхитително, нали жена му наднича през рамото как си пише автобиографичните бележки.

Хари може да се е разбунтувал и да скандализира кралското семейство в Бъкингам, но жена си гледа да не я ядосва. И така е правилно. 

Но все пак това са булевардни драсканици, панаирджийска работа, като овладяването на Пловдивския панаир или скъсяването на дистанцията между Статуквото и Реформацията. Според последните политически веяния, Статуквото може малко да се реформира, Реформацията леко да се деформира - и да се ошляпат набързо и с отвращение в тъмното зад кръчмата в името на България! 

Между другото, църковната Реформация в Англия е проведена от Бай Хенри Осми, адаш на днешния ни герой Хари. Хенри Осми през 16 век направил големи реформи в държавата и църквата. Но най-известен останал в пожълтелите страници на Историята с жълтите факти от биографията си. Шест пъти тоя негодник се женил за различни булки. Много бил непостоянен в чувствата си, иначе сериозен държавник. 

И той станал по-късно герой на много булевардни произведения. 

Булевардното изкуство - това е стар термин, възникнал във Франция през 17 век. Тогава в Париж на Булевард дю Темпл почнали да се появяват частни театри, които нарекли “булевардни”. За да привлекат широката публиката, те се ориентирали към по-лековати сюжети с повече джиджи биджи - еротика, алкохол, танци-манци, еврибари на магари с Меган и Хари. От театъра понятието се прехвърлило и на другите изкуства като синоним на нещо лековато-пошловато-сензационно. 

Тия мемоари на Хари голям панаир направиха в кралското семейство, Бог да пази краля и кралицата-консорт! 

God save the Queen, пееше Джони Ротън преди години, когато пънк-рокът беше млад. Старият пънкар Джони Ротън сега извършва ритуално естетическо самоубийство - напира да участва на Евровизия, този буржоазен антипод на пънк-рока. 

Но така е то - гледните точки имат свойството да се коригират в името на големите цели, които си поставяме. 

Това важи за всички класи и съсловия - и в демокрациите, и в диктатурите - днеска едно, утре друго. Днеска се чегъртаме, утре пишем мемоари как сме се обединили, но без да се коалираме. И о, колко унизително беше, но го направихме за България. 

А в Пловдив - парадокс. Враждуващи футболни агитки се обединиха в своята класова и гражданска ненавист срещу Георги Гергов и панаирите на общинския съвет.

Футболните запалянковци писаха послания с остри квалификации, които аз не мога да повторя, защото съм изискан като един принц Хари на българската публицистика. 

Захвана се Хари
да пише мемоари.
Гергов няма мира -
иска панаира.

Горе на тепето
пече се кюфтето. 
Дядо Георги, 
не яж кюфтето,
ще ти се пръсне шкембето! 

 

***

Звуков файл - тук: 

 

Последвайте ни и в google news бутон