Медия без
политическа реклама

Зеленски проведе ключови разговори преди срещата на Г-7

Очаквайте новини от срещата, заяви украинският президент

12 Дек. 2022
ЕПА/БГНЕС

Володимир Зеленски благодари в телефонен разговор на американския си колега Байдън за "безпрецедентната военна и финансова помощ". Подкрепата на САЩ, добавил Зеленски, не само помогна за украинските успехи във войната, но тя поддържаше и стабилността на украинската икономика. 

"Днес ще се състои срещата на страните от Г-7, Украйна ще участва. Ще бъде много важна среща, ще има новини", коментира Зеленски. 

Белият дом съобщи, че Байдън е уверил Украйна в по-нататъшната подкрепа, като САЩ смятат за приоритетна задача осигуряването на ПВО. 

В неделя Зеленски разговаря с Макрон и Ердоган.  Украинският лидер съобщи подробности за разговора с френския президент в канала си в Telegram.
Зеленски заяви, че по време на телефонния разговор е обсъдил с Макрон прилагането на украинската "формула за мир в десет стъпки".
"Проведох телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон... Обсъдихме прилагането на нашата формула за мир в десет стъпки, сътрудничеството по отношение на отбраната и енергийната стабилност на Украйна", написа Зеленски.
Той заяви, че разговорът е успял да "синхронизира позициите на двамата президенти преди онлайн срещата на върха на Г-7 и конференцията за подкрепа на Украйна в Париж".

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата