Медия без
политическа реклама

Украйна пак удари два ключови за Крим моста

По тях се снабдява с оръжие и гориво руската армия в Запорожието

06 Авг. 2023
Не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на моста Чонгар
Телеграм
Не е ясно колко време ще отнеме възстановяването на моста Чонгар

Украйна удари два ключови за Крим моста. Единият е автомобилният мост през протока Чонгар, една от основните сухопътни артерии към Крим. Миналата седмица Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) повредиха железопътния мост през пролива. Беше нанесен удар и по моста през протока Тонкий, който свързва Геническ с Арабатската коса. Там е щабът на Днепърската групировка войски, която руският президент Владимир Путин посети през април. ВСУ официално потвърдиха удара.

Една ракета е ударила Чонгарския автомобилен мост, съобщи “губернаторът” на Крим Сергей Аксьонов. След удара беше спряна работата на ГКПП Чонгар, един от трите ГКПП на границата на Крим и Херсонска област.

Назначеният от Русия ръководител на Херсонска област Володимир Салдо заяви, че атаката срещу Чонгарския мост е извършена с ракети Storm Shadow. Той твърди, че противовъздушната отбрана е свалила 9 от 12 ракети.

Според друга информация ударът е нанесен с френска ракета SCALP, която е с обсег до 270 км.

В резултат на удара е ранен цивилен и е прекъснат газопроводът, каза Салдо. Нез газ са останали над 20 хиляди жители на града.

Властите все още не са обявили колко време ще отнеме възстановяването на моста Чонгар. Пълното възстановяване на движението по него след последния успешен удар на Въоръжените сили на Украйна в края на юни отне 10 дни.

Дълготрайното извеждане от строя на мостовете сериозно ще затрудни снабдяването на руската армия, тъй като през тях минава значителна част от горивото и боеприпасите за групировката в Югоизточна Украйна.

Ударът по мостовете бе нанесен след съобщението на руското министерство на отбраната за успешна атака срещу летището Староконстантинов в района на Хмелницки снощи. Руски военни кореспонденти твърдят, че там са базирани Су-24 с ракети Storm Shadow. „Киев доста ясно показа, че носителите на ракети Storm Shadow са базирани не само на летището в Староконстантинов, Хмелницка област. Ще търсим“, написа след удара на Чонгарския мост Александър Коц, военен командир на „Комсомолская правда“. Военният анализатор Ян Матвеев предположи, че ударът на Министерството на отбраната може да не е постигнал целите си, както твърди ведомството.

По повредените в неделя мостове може да е минал Владимир Путин по време на посещението си в Геническ през април, смята Телеграм каналът “Агенция”. На разпространените от Кремъл кадри се вижда хотел "Чонгар", който се намира в близост до автомобилния мост "Чонгар". Освен това изследователите на OSINT установиха, че Путин е посетил базата, която се намира на Арабатската коса.

Преди атаката срещу Херсон, в резултат на която Русия в крайна сметка напусна десния бряг на Днепър, Украйна също редовно нанася удари по мостовете, през които се снабдява руската групировка, включително Антоновския мост.

 

Ключови думи:

Крим, Чонгар, Storm Shadows, SCALP

Още по темата