Медия без
политическа реклама

САЩ разполагат ядрено оръжие във Великобритания

Това е отговор на руските ядрени ракети в Беларус

31 Авг. 2023
Pixabay
Във Великобритания ще има F-35 пето поколение

Американско ядрено оръжие ще се появи на територията на Великобритания както по времето на Студената война. САЩ планират да прехвърлят във ВВС-базата Лакенхит на 110 км от Лондон две ескадрили изтребители-бомбардировачи F-35, които могат да изстрелват и ядрени бойни заряди, съобщава The Telegraph. Там ще има и хранилище за ядрено оръжие, за което Конгресът вече отдели 50 милиона долара. 

F-35 са самолети пето поколение, създадени по технологията "стелт" и ще се появят в края на тази или в началото на 2024 г, казва военен източник пред изданието. Те са по-модерни от намиращите се вече в Лакенхит F-15, с по-голям радиус са. Източникът добавя, че "това е критично важно, ако смятате да хвърляте атомни бомби". 

В момента около 150 американски атомни бомби B-61 се намират на територията на европейски членки на НАТО - Белгия, Германия, Нидерландия, Италия и Турция. Във Великобритания имаше ядрено оръжие до 2008 г., когато бомбите бяха премахнати оттам заради намалелия риск от ядрена война. Връщането на ядрени заради на британска територия е сигнал към Русия, коментира Хамиш де Бретън-Гордън, бивш командващ химическата, биологичната и ядраната отбрана на Британия.


 

Още по темата