Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руските олигарси са загубили $60 млрд. от началото на войната

01 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Олигархът с узбекски произход Алишер Усманов е загубил от началото на годината $894 млн.

Състоянието на най-богатите руски олигарси е намаляло с общо $60,25 млрд. от началото на 2022 г., показват данните на "Индекс на милиардерите" на агенция "Блумбърг" (Bloomberg Billionaires Index). Това се дължи основно на войната, която Русия започна в Украйна на 24 февруари и на последвалите икономически санкции на Запада.

Най-много е "обеднял" председателят на съвета на директорите на "Северстал" (стоманодобивна и минна промишленост) Алексей Мордашов, чието състояние към 1 август 2022 г. е намаляло с $8,2 млрд. - $20,6 млрд. От началото на годината пък главният изпълнителен директор на "Новатек" (вторият по големина производител на природен газ в Русия) Леонид Михелсон е загубил $5,73 млрд. и вече състоянието му се изчислява на $26,7 млрд.

А председателят на съвета на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат (Novolipetsk Steel, или NLMK) Владимир Лисин притежава с $5,5 млрд. по-малко и има $22,5 млрд.

Бившият президент на "ЛУКойл" Вагит Алекперов е "олекнал" с $3,92 млрд., след като в началото на 2022-а състоянието му се оценяваше на $17,8 млрд.

 списъка на "Блумбърг" с най-богатите руски предприемачи, чието състояние се е свило от началото на годината, е и собственикът на холдинга "Металоинвест" Алишер Усманов. Отстраненият като президент на международната федерация по фехтовка Усманов е загубил $894 млн. и състоянието му се равнява на $20,4 млрд. 

"Блумбърг" публикува "Индекса на милиардерите" вече над 10 години - от март 2012-а. В него се съдържат данни за 500-те най-богати хора на планетата.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?