Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руската "къртица" в немското разузнаване е събирала точни данни за Украйна

Агентът е трябвало да предава точното разположение на системите HIMARS и IRIS-T

18 Февр. 2023
Дойче веле

Високопоставеният германски офицер от разузнаването, който бе арестуван като руска "къртица", е събирал информация за позициите на украинската артилерия, съобщават местни медии, цитирани от АФП и БГНЕС.

Руската разузнавателна служба е инструктирала заподозрения да открие точното разположение на доставените от САЩ системи за залпов огън  HIMARS и на доставената от Берлин система за противовъздушна отбрана IRIS-T, съобщава „Шпигел“. "Хора, запознати със случая, твърдят, че е доста малко вероятно такива данни да са били предадени", се казва в него.

Украйна обяви днес, че нейните въоръжени сили са използвали артилерийските системи "Хаймарс", доставени от Съединените щати миналия месец, за да унищожат петдесет руски склада за боеприпаси, предаде Ройтерс, цитирана от  БТА.

Според германското списание "Фокус" обаче предполагаемият шпионин, идентифициран само като Карстен Л., е успял да предаде документите, съхранявани от германската агенция за външно разузнаване BND, за свръхсекретни руски комуникационни системи.

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия, пишат германски медии.

Карстен Л. беше арестуван на 22 декември по подозрение в държавна измяна.

През януари е арестуван и втори заподозрян, идентифициран като Артур Е., който е обвинен в съучастие в предателството, като е помогнал на Карстен Л. да предаде информацията на Русия.

Съединените щати ще отпуснат нова военна помощ на Украйна за над 1 млрд. долара. Тя ще включва оръжия, включително още 18 усъвършенствани ракетни установки „Хаймарс“ и боеприпаси, както и 12 системи "Титан" за противодействие на дронове.

За разлика от Карстен Л., Артур Е. не е бил от немското разузнаване BND. Според „Шпигел“ разследващите са открили най-малко 100 000 евро в брой в сейф, принадлежащ на Карстен Л., за които се смята, че са му предадени от Артур Е. Според списанието уговорката е трябвало да бъде дългосрочна.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия, написаха през декември германски медии.

Те твърдят, че неговият отдел се е занимавал с подслушване на разговори. Карстен Л., заподозрян в шпионаж за Германската федерална разузнавателна служба (BND), е оглавявал строго секретния отдел за техническо външно разузнаване на агенцията. За това написа  Die Welt, позовавайки се на източници, а Focus, позовавайки се на германски служители по сигурността

Съединените щати ще отпуснат нова военна помощ на Украйна за над 1 млрд. долара. Тя ще включва оръжия, включително още 18 усъвършенствани ракетни установки „Хаймарс“ и боеприпаси, както и 12 системи "Титан" за противодействие на дронове.

Този отдел се занимава с търсене на данни в цифровата среда, представляващи интерес за германската сигурност. Focus отбелязва, че поделението подслушва телефони по света. Освен това заподозреният е имал достъп до информация от западните разузнавателни агенции - Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и Британския правителствен комуникационен център (GCHQ), като и двете агенции се занимават с електронно разузнаване, пише вестникът. Ръководството на BND е силно загрижено, че Карстен Л. може да предаде информация от приятелски разузнавателни служби на руските специални служби.

Федералните прокурори арестуваха служителя на германската агенция за външно разузнаване BND по подозрение в държавна измяна, след като вътрешно разследване на BND разкри, че той е изнасял секретна информация на Русия, съобщава Дойче веле.  За случаят съобщи и Шпигел. 

Прокурорите обявиха, че заподозреният е германски гражданин на име Карстен Л. и че домът и работното му място, както и това на още един човек, са били претърсени, разказва Дойче веле.  В изявление, публикувано от BND се каза, че служителят е бил задържан и че са извършени претърсвания в два офиса на BND.

 

Още по темата