Медия без
политическа реклама

Германия арестува двама руски шпиони за диверсия

Целта са били военни обекти на американската армия, както и отбранителни предприятия

18 Апр. 2024
Двамата заподозрени руски шпиони са арестувани в Бавария
БГНЕС/ЕПА
Двамата заподозрени руски шпиони са арестувани в Бавария

Федералната прокуратура на Германия повдигна обвинения на двама руски граждани за подготовка на диверсии, съобщиха немските медии. Твърди се, че те са поддържали контакти с руските спецслужби. Потенциална цел на атаката са били военни обекти на американската армия, военни и промишлени предприятия.

Заподозрения Дитер С. /до присъдата пълните имена не се разкриват според германските закони/ е обвинен в подготовката на взрив и подпалване, агентурна дейност с цел диверсия и заснемане на военни обекти. Той е поддържал контакти с лице, свързано с руска спецслужба. Диверсиите трябвало да доведат до забавяне или съкращаване на военната помощ за Украйна от Германия, се казва в съобщението на прокуратурата, цитирано от "Радио Свобода".

От октомври 2023 г. заподозреният е обсъждал с руските спецслужби подготовката на взривове и пожари на военни и отбранително-промишлени обекти в Германия. Той е събирал информация за потенциални цели, сред които са били и обекти на американската армия в Германия. Снимките и видеата е изпращал на руския си контакт.

Вторият заподозрян - Александър Й., е помагал на първия от март 2024 г. Двамата имат освен руско, и германско гражданство.

По информация на Der Spiegel, шпионите са следили американската база в Графенвьор, където американците обучават украински военни да управляват танковете Abrams.

Дитер С. е обвинен освен за диверсия и за участие във военни действия в Източна Украйна в състава на въоръжените сили на донецките сепаратисти между декември 2014 и септември 2016 г. Тъй като опълчението на ДНР се смята за терористична организация в Германия, Дитер С. е обвинен и за членство в чуждестранна терористична организация.

Двамата шпиони са задържани от полицията в град Байройт в Бавария. Извършени са обиски в домовете им и във фирмите, в които са работили.

Ключови думи:

руски шпиони

Още по темата