Медия без
политическа реклама

Русия обяви за издирване Володимир Зеленски

Този ход на руското вътрешно министерство има единствено пропаганден ефект

04 Май 2024Обновена
Обявяването на Зеленски за издирване има единствено и само пропагандна цел в Русия
EPA/BGNES
Обявяването на Зеленски за издирване има единствено и само пропагандна цел в Русия

Министерството на вътрешните работи на Русия официално обяви за издирване президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Това следва от публикувания в базата данни на руското МВР картон. В него, освен личните данни и доста стара снимка на 46-годишния Зеленски, като основание за издирването е написано, че е по член от Наказателния кодекс, без да се уточнява кой точно. Не се посочва и датата, на която украинският президент е обявен за издирване. 

Този ход на руските власти е единствено е единствено с пропаганден ефект и няма никакво практическо значение нито за самия Зеленски, нито за развитието на войната в Украйна.

За издирване в момента е обявен и петият президент на Украйна Петро Порошенко, чийто картон също е публикуван в базата данни на руското МВР. 

А часове по-късно в списъка за издирване влязоха още командващият сухопътните сили на украинските въоръжени сили Александър Павлюк, както и бившият министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал. 

Преди това Русия на няколко пъти обявяваше за официално издирване различни украински държавни служители или политици.

Така стана през декември 2023 г. с тогавашния началник на украинското военно разузнаване генерал-лейтенант Кирил Буданов. Този акт дойде след задочния "арест" на Буданов от Московския съд през миналата пролет - по обвинения в създаването на терористична група, за съхранение на оръжие и взривни материали.

На 3 май 2023 г. пък бяха публикувани картончета за издирване на секретаря на съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Литвиненко, на бившия финансов министър Александър Шлапак и на управителя на националната банка Степан Кубива.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Володимир Зеленски

Още по темата