Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия масово отвлича украинци

Хиляди украински деца бяха обявени за „сираци“ и дадени за осиновяване в руски семейства

07 Авг. 2022

Близо шест месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, над 1,6 милиона украинци са насилствено отведени в Русия. Според украинските власти руснаците редовно използват цивилни като пушечно месо на фронтовата линия и симулират артилерийски атаки, за да ги подмамят да преминат границата.

Тази седмица жителите на окупираното от руснаците село Козача Лопан, което се намира в района на Харков, са били принудително евакуирани в руската Белгородска област . "Те са били подмамени да се качат на автобуси от войници, които са им казали, че трябва да напуснат, за да избягат от „интензивен обстрел“ в района. Не е имало такъв обстрел", обясниха украинските власти.

В окупираната област Луганск, само за седмица, 80 цивилни мъже от град Старобилск са били принудително изпратени на фронтовата линия.

Всичко това е част от „система в стил Кафка“, която Русия е създала за систематично унищожаване на украинското население

 

чрез насилствено „русифициране“ на стотици хиляди граждани,

 

се отбелязва в доклад на Центъра за информационна устойчивост, подробно описващ руската мрежа от „филтрационни“ лагери за бежанци. Неправителствената организация събира информация за дейността на Русия в Украйна от открити източници.

„У украинските бежанци е създадена илюзията, че имат избор къде да се евакуират. Но те падат в капана на система в стил "Кафка", работеща срещу тях. Принудителното им разселване на руска територия е само началото на дългосрочното въздействие на войната върху украинското население. Украинците са държани под наблюдение от момента на залавянето им до насилственото им разполагане на руска територия. Не могат да избягат и всяка грешна стъпка може да им струва живота“, се казва в доклада.

През шестте месеца на война руските сили редовно обстрелваха автобусите за евакуация, превозващи жители на безопасно място в контролирана от Украйна територия, блокираха пътища, за да осуетят подобни евакуации, а в някои случаи дори залавяха бягащите украинци и ги принуждаваха да участват в пропагандни видеоклипове за руски медии, се отбелязва в доклада.

Михаил Панков, украински учител по история, станал шофьор на евакуационен автобус, беше пленен от руските сили и се появи със завързани очи в репортаж по руска телевизия, в който се твърди, че той е бил задържан на руска територия като шпионин на украинската армия. „Моля ви, върнете баща ми. Без него се справяме много трудно, липсва ни. Моля, върнете баща ми“, призова 12-годишната дъщеря на Панков в покъртително видео в социалните мрежи след залавянето му през май.

Докладът от 30 страници на Центъра за информационна устойчивост посочва и местоположението на

 

11 „филтрационни“ лагера в окупираната Донецка област.

 

Русия твърди, че това са просто „контролно-пропускателни пунктове“ за бежанци. Но пристигащите често са заобиколени от тежковъоръжени руски сили и посрещани от агенти на Федералната служба за сигурност на Русия. Кадри, тайно заснети в един от лагерите в Донецк, намиращ се до училище в село Безименно в покрайнините на Мариупол, показват стотици украински мъже, държани в плен, въпреки че са преминали процеса на „филтриране“. Мъж, споделил кадрите в Telegram, заявява, че руснаците, които наблюдават пленниците, са били чути да казват, че все още не са решили как да ги използват - дали на фронта, в редовете на руската армия, или като „работна ръка за разчистване на развалините на Мариупол“.

„В ареста много бежанци преминават през интензивен разпит, често са подложени на вербално насилие, заплахи и дори физическо малтретиране. Някои хора изчезват", пише в доклада.

При "филтрирането"

 

много украинци са били изнудвани за подкупи

 

или телефоните им са били конфискувани от руски следователи, които им ги връщат с програми, предназначени да проследяват дейността им.

Журналистът Станислав Мирошниченко описа процеса пред телевизия "Настоящее время" в средата на юни. „Човек, с когото разговарях, видя програма на телефона си. Това беше файл, който беше качен на телефона му чрез Bluetooth. Според мен се казваше „Подслушване на МВР“. Попитах го дали се е опитвал да изтрие програмата от телефона си. Той отговори, че след като си е тръгнал, е изключил телефона и не го е използвал. Той не знаеше как да го изтрие“, каза той.

Твърди се, че онези, които преминат през "филтрацията", след това се транспортират до дълбоката руска провинция, където се подлагат на още разпити, преди да бъдат прехвърлени в центровете за временно настаняване. Там трябва да похвалят "хуманитарните усилия на Москва към бежанците". Повечето депортирани украинци се настаняват във Воронеж, Ростов и Краснодар, като често им се обещават възможности за работа, социални плащания и жилища, които обаче те никога не получават. Най-много да получат „безплатна земя“, която се оказва в пустинни или блатисти райони.

„Хванати в система, която ги депортира към Русия, макар да им преставя илюзията за избор,

 

повечето нямат парите, връзките или дори мобилността, за да се опитат да избягат“,

 

отбелязва докладът.

Руските власти раздават по 10 000 рубли (около 175 долара) на пристигащите украински семейства, но ако искат да останат, те трябва да дадат повече от половината от парите за различни "услуги". „6000 рубли от това еднократно плащане трябва да се дадат за задължителния изпит по руски език - каза рускиня, която работи с бежанци, пред The ​​Daily Beast. - От всички семейства, с които съм работила, само едно подкрепи Путин“.

Може би най-жестоката част от тази политика е, че хиляди деца също попаднаха в руската схема за масово отвличане – много от тях бяха обявени за „сираци“ и осиновени в нови руски семейства. Факт, с който руският президент Владимир Путин и руският омбудсман по правата на децата Мария Лвова-Белова открито се хвалят. Руските държавни медии не спират да възхваляват усилията на Кремъл да "спаси" деца от сиропиталищата близо до фронтовата линия. Украинските власти обаче твърдят, че т.нар. сираци всъщност са отвлечени, главно от Мариупол.

„Сред отведените в Руската федерация има сираци, загубили родителите си в резултат на войната, и деца от семейства, които са били разделени от войната. Но те имат близки в Украйна, които ги издирват. Знаем за случаи, при които деца просто са били отнемани от родителите им“, каза в края на юни Пьотр Андрюшченко, помощник на украинския кмет на Мариупол. „Сигурни сме, че това е само част от „денацификацията“, целяща да откъсне възможно най-много украински деца от украинското население. Ако децата влязат в системата за осиновяване, след две-три години, предвид възрастта, на която са,

 

няма да помнят родителите си и ще бъде много трудно да ги намерят“,

 

добавя той.

Независимият информационен портал Verstka съобщи в края на юни, че стотици непридружени украински деца са били отведени в спортен комплекс в Таганрог, в Ростовска област на Русия. Някои от тях по-късно са преместени в Московска област, където са предадени на руски семейства.

Центърът за информационна устойчивост локализира импровизирания център за временно настаняване, където са държани деца в Таганрог - това е спортният комплекс "Дворец". В средата на март 1/3 от бежанците, държани в центъра, са били на възраст между 3 и 10 години.

Семействата на хиляди украински деца, изчезнали по време на хаоса в първите дни на пълномащабната инвазия на Русия, все още ги търсят.

Татяна и Елена от Мариупол са сред най-трогателните примери. Внучката им Настя изчезна заедно с родителите си, когато градът беше подложен на тежък обстрел на 12 март, пише Verstka. Сградата, в която те живеят, е ударена от руска ракета, но телата им не бяха открити сред развалините. Пет месеца по-късно Татяна забеляза малко момиченце, описано като „сираче“, в кадри, излъчени от руските държавни медии. Тя е сигурна, че това е Настя. Елена също разпознава внучката си на кадрите.

След седмици преговори с руските власти, на двете баби е отказана среща с момиченцето, но на техни познати в Русия са предоставени снимки и видео.„Не е Настя. Не е нейният нос, нито големите й сини очи“, каза Татяна. Тя и Елена продължават издирването на децата и внучката си.

Настя още е в неизвестност

Още по темата