Медия без
политическа реклама

Путин и четири марионетки подписаха договори за уголемяване на Русия

Руският президент възпроизведе пълния арсенал съветска пропаганда, за да оправдае агресията си и да очерни т.нар. колективен Запад и англосаксите

30 Септ. 2022Обновена
Путин и четиримата след подписването на договорите за присъединяване към Русия на 15% от украинската територия
Стопкадър от екрана
Путин и четиримата след подписването на договорите за присъединяване към Русия на 15% от украинската територия

Руският президент Владимир Путин и самозваните лидери на четири украински области подписаха договори за незаконното им присъединяване към Русия. Тържествената обстановка в Кремъл трябваше да скрие фалша на този акт, който бе отхвърлен авансово от много държави в ООН, включително и от България. Той закъсня над 15 минути за предварително обявения час на събитието и след това говори над половин час пред депутати, министри, губернатори, президенти на републики от РФ, религиозни водачи.

Путин произнесе реч, пълна с клишета от съветската пропаганда, заплаши Украйна, че ще защитава новоприсъединените земи "с всички налични сили и средства" (от което се подразбира и ядреното оръжие), и заяви, че не признава международните правила, които му пречат. "Кой ги е измислил, кой ги е видял?", запита той, забравяйки за Устава на ООН, подписан от самата нея. "Русия няма да живее по фалшиви правила", отсече той. Но заедно с това увери, че "жителите на Донбас, Херсонска и Запорожка област стават руснаци завинаги, което "е тяхно неотменно право, закрепено в устава на ООН".

След това се увлече в дълга тирада срещу "колективния Запад", изпълнена с пропагандни клишета от съветско време. „Нашите сънародници, нашите братя и сестри в Украйна – родна част на нашия обединен народ – видяха с очите си какво готвят на цялото човечество управляващите кръгове на така наречения Запад. Тук те по същество просто свалиха маските си, показаха истинската си същност“, каза президентът. "Западът се надяваше, че Русия ще се разпадне през 90-те години на миналия век, не му дава мира съществуването на такава държава", подчерта Путин. „Западът е готов да престъпи всичко, за да запази неоколониалната система, която му позволява да паразитира, всъщност да ограбва света за сметка на силата на долара и технологичния диктат, да събира истинска дан от човечеството“, каза президентът. Путин обвини т.нар. англосакси, че са взривили "Северен поток" 1 и 2, за да разрушат енергийната система на Европа.  Заедно с това призова Киев да се върне на масата на преговорите, но предупреди, че няма да преговаря за статута на анексираните територии. 

В края на речта си руският президент заяви, че разпадането на СССР, противно на пряката воля на мнозинството от жителите му, се е превърнало в национална катастрофа, но Москва не иска да го възстановява. "Съветският съюз вече го няма, миналото не може да бъде върнато. На Русия днес това не ѝ е и нужно, ние не се стремим към това“, завърши речта си президентът на Русия Владимир Путин. После подписа договорите за присъединяване с четиримата назначени ръководители на окупираните територии. 

"Какво да кажа за тази реч - това е кошмар за журналиста, ако трябва бързо да определи основните тезиси, да направи бърз анализ и да я разкаже в свързан текст. Путин говори 36 минути, като анексираните територии далеч не бяха главната тема в речта. Това беше поток от ултраконсервативни щампи за това как "великата Русия" се противопоставя на "гнилия Запад". Гъмжи от конспирации, скрити и явни заплахи, хомофобия - и далеч не винаги базираща се на реални факти", коментира пред руската секция на БиБиСи кореспондентът Андрей Козенко. 


 

БЪЛГАРИЯ И ОСТАНАЛИТЕ В ЕС ОТХВЪРЛЯТ АНЕКСИРАНЕТО

Лидерите на държавите от Европейския съюз отхвърлят и осъждат незаконното анексиране от Русия на четирите украински територии, обявиха днес 27-те страни членки в декларация, като обвиниха Москва, че "поставя световната сигурност в опасност", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние не признаваме и никога няма да признаем незаконните "референдуми", които Русия организира като претекст за това ново нарушаване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и фалшифицираните и незаконни резултати от тях. Ние никога няма да признаем това незаконно анексиране", се казва в декларацията. "Крим, Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск са Украйна. Призоваваме всички държави и международни организации да отхвърлят недвусмислено това незаконно анексиране."

ЗЕЛЕНСКИ: ЩЕ ПРЕГОВАРЯМЕ С ДРУГ РУСКИ ПРЕЗИДЕНТ

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във видеообръщение, публикувано във Фейсбук, че е невъзможно да се споразумеят за съвместно съществуване с Владимир Путин, Украйна ще води диалог с друг руски президент.

Той каза:

„Първо, само пътят на укрепване на Украйна и прогонване на окупаторите от цялата ни територия връща мира. Ние ще вървим по този път.

Второ, Украйна беше и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се споразумеят за съвместно съществуване на равни начала и остава лидер в преговорните усилия. Нашата държава винаги е предлагала на Русия да се съгласи за съвместно съществуване при равни, честни, достойни и справедливи условия. Очевидно е, че това е невъзможно с този руски президент", каза Зеленски.

По думите на украинският лидер, руският президент Владимир Путин „не знае какво е достойнство и чест.

„Затова ние сме готови за диалог с Русия вече с друг руски президент“, подчерта Зеленски.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата