Медия без
политическа реклама

Бъдни вечер по време на война

Украйна посреща Коледа за първи път по Григорианския календар, а в Палестина е необичайно тихо

25 Дек. 2023
Трапезата за Бъдни вечер на 10-а планинско-щурмова бригада "Еделвайс" на украинската армия.
facebook
Трапезата за Бъдни вечер на 10-а планинско-щурмова бригада "Еделвайс" на украинската армия.

За първи път от над век украинските православни християни празнуват Коледа на днешния ден. Това стана след оттеглянето на страната от Юлианския календар, който се използва в Русия. Там църквата чества празника по стар стил - на 7 януари.

Още през юли парламентът в Украйна промени закона, като основният мотив беше "откъсване от руското наследство". Властите преместиха празника на 25 декември, преминавайки към Григорианския календар - съвременния международно признат светски календар.

Въпреки продължаващата война, десетки хора излязоха по улиците на Киев късно в неделя, за да запалят свещ по случай Бъдни вечер и да посрещнат Рождество Христово с песни и веселие. В коледното си послание от Киевско-Печорската лавра президентът Володимир Зеленски заяви, че украинците имат обща цел и мечта - свободата и победата на своята страна:

"Злото ще бъде победено! Днес това е общата ни цел, общото ни желание и това, за което се молим - за нашата свобода, за нашата победа, за нашата Украйна. Христос се роди, прославете го!"

В социалните мрежи се появиха множество снимки и клипове с импровизирани коледни тържества на фронта.

 

ПО СВЕТИТЕ ЗЕМИ

Под ужаса на войната преминават празничните дни и в Израел и Палестина. В мирно време библейският град Витлеем - родното място на Исус Христос, е оживен и шумен в навечерието на Коледа. Тази година войната в Ивицата Газа го превърна в призрачен град, а типичните тържества бяха отменени.

Липсва коледно дърво, липсват и хилядите туристи, които всяка година пълнят улиците на града. Около базиликата "Рождество Христово", в пещерата, под която според християнското предание се е родил Спасителя, беше тихо и слаболюдно - нито шумно шествие с гайди и тъпани, нито тълпи от вярващи и туристи.

Само среднощната литургия, отслужена от католическия латински патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала, малки акции в подкрепа на Газа и инсталации, изобразяващи Христос като дете. Палестинските християнски общности отмениха празненствата поради войната.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бъдни вечер, Коледа, война

Още по темата