Quantcast

Медия без
политическа реклама

10 000 души и 7 самолета е загубила досега Русия при щурма на Авдеевка

11 Ноем. 2023
Телеграм канал на Валерий Залужни
Един месец вече продължава щурмът на руската армия край Авдеевка

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни разкри, че за месец боеве за Авдеевка Русия е загубила около 10 000 души, над 100 танка, 250 други бронирани машини, около 50 артилерийски системи и седем самолета Су-25.

"Месец ожесточени боеве, издържливост и победи на нашите защитници, които продължават героично да държат отбраната", написа Залужни в Телеграм канала си.

Авдеевка е предградие на Донецк, където за 9 години бойни действия украинската страна е оборудвала едни от най-мощните отбратителни укрепения. Според ВСУ около 40 000 групировка на руската армия започна едновременна атака към Авдеевка от северния и южния флангове, опитвайки се да пререже линията за снабдяване на града. Руската армия успя да се придвижи на отделни участъци с цената на огромни жертви, които се признават дори от руските Z-канали. На север те стигнаха до жп линията Авдеевка-Покровск и коксохимическия завод, на юг - до Северное и Тоненкое. На северния фланг, където ситуацията за ВСУ бе особено тежка, украинското командване прехвърли резерви от Работино, които контраатакуваха и успяха да си върнат загубени преди това позиции в района на Водяново.

 

Напрежение

Голям пожар избухна в барутния завод "Котовски" в Тамбов, Русия, съобщават руските Телеграм канали. Според тях преди това е имало експлозия. Това е вторият инцидент в завода за половин година. През юни отново имаше взрив и пожар, в резултат на който загинаха 5 човека. Тогава губернаторът Максим Егоров заяви, че пожарът е резултат от човешка грешка.

Експлозия имаше и в инструкторското бюро по машиностроене в Коломна, Московска област, където се произвеждат ракети. Според местни жители там е бил свален дрон.

19 вагона на товарен влак дерайлираха в Рязанска област. Според руските железници това е станало в резултат на „намеса на неоторизирани лица в работата на железопътния транспорт“.

 

 

Ключови думи:

Авдеевка, саботаж

Още по темата