Медия без
политическа реклама

Създателят на ChatGPT се завръща в OpenAI

Пет дни след като го уволни, компанията го покани отново да я оглави

22 Ноем. 2023
Сам Алтман
Сам Алтман

Пет дни след като OpenAI (създала ChatGPT) уволни един от основателите си - Сам Олтман, той се завръща триумфално като главен изпълнителен директор. В изявлението си компанията съобщава, че е постигнала "принципно споразумение" с него за завръщането му. В борда на директорите на компанията също ще има промени, а друг съосновател, Грег Брокман, който напусна OpenAI след Алтман, също ще се завърне там.

"Обичам OpenAI и всичко, което направих през последните няколко дни, беше с цел да запазя екипа и мисията му живи", написа Олтман в Twitter.

В изявлението си от 17 ноември компанията съобщи, че Олтман е уволнен след "задълбочен преглед" от борда на директорите. Бордът е стигнал до заключението, че Олтман "не е бил последователно откровен в комуникацията си с него, което му е попречило да изпълнява задълженията си". 

Бордът дори назначи 35-годишният главен технологичен директор на OpenAI, Мира Мурати, за временен ръководител на OpenAI, докато се търси нов главен изпълнителен директор. Тя работи в компанията от 2018 г. насам.

Тогава бе решено, че друг от основателите - Грег Брокман, ще бъде понижен, но ще остане в компанията, а след решението Брокман обяви, че напуснал OpenAI.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

OpenAI, ChatGPT, Сам Алтман