Quantcast

Медия без
политическа реклама

Литва посъветва гражданите си да изхвърлят китайските смартфони

23 Септ. 2021
Pixabay
Официалният магазин за приложения на Huawei насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, където някои от приложенията са оценени от антивирусни програми като злонамерени или заразени с вируси.

Потребителите да изхвърлят смартфоните си, произведени в Китай, и да избягват да купуват нови, предупреди министерството на отбраната на Литва, предава Би Би Си.

Доклад на Националния център за киберсигурност на страната тества мобилни телефони с 5G мрежа от китайски производители. Твърди се, че телефон на Xiaomi има вградени инструменти за цензура, а друг модел на Huawei има пропуски в сигурността. "Нашата препоръка е да не купувате китайски смартфони и да се отървете от вече закупените възможно най-бързо", каза заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичус. 

Според центъра за киберсигурност, един от новите модели телефон на Xiaomi Mi 10T 5G има софтуер, който открива и цензурира термини и изрази като ''свободен Тибет'', ''аа живее независимостта на Тайван'' или ''движение за демокрация''. Софтуерът цензурира и повече от 449 термина. Функцията е била изключена за Европа, но в доклада се твърди, че  може да бъде активирана от разстояние по всяко време. Изследването също така установява, че устройството на Xiaomi прехвърля криптирани данни за използването на телефона към сървър в Сингапур. 

Докладът също така откри недостатък и в модела P40 5G на Huawei, излагащ потребителите на риск от нарушения в киберсигурността. ''AppGallery, официалният магазин за приложения на Huawei, насочва потребителите към електронни магазини на трети страни, в които някои от приложенията са оценени от антивирусни програми като злонамерени или заразени с вируси'', се казва в изявление на литовското министерство на отбраната.

И двете компании заявиха пред Би Би Си, че спазват законите и разпоредбите на страните, с които работят, и дават приоритет на киберсигурността и поверителността.

Ключови думи:

Xiaomi, Huawei, Литва

Още по темата