Медия без
политическа реклама

Индия "покори" и Слънцето

07 Яну. 2024
Pixabay

Индийската слънчева сонда Aditya-L1 навлезе в орбитата на Слънцето след четиримесечно пътуване. Навлизането на сондата, изстреляна през септември, е последният успех на амбициозната космическа програма на най-населената страна в света.

Сега сондата се намира в хало орбита в района на точката на Лагранж (точка L1) на системата Слънце-Земя на разстояние приблизително 1,5 милиона километра от Земята. Там космическият апарат ще може да остане неподвижен спрямо Земята и Слънцето.

Aditya-L1, изстреляна през септември, носи серия от инструменти за измерване и наблюдение на нашата звезда. Сондата ще изследва потока от частици, идващи от звездата, а също така ще измерва магнитното поле, ще изучава слънчевата корона и динамиката на изхвърлянето на коронална маса. Aditya-L1 също ще изследва слънчевата фотосфера, хромосферата и ще измерва колебанията в слънчевата радиация

Министърът на науката и технологиите на Индия Джитендра Сингх каза, че сондата е достигнала крайната си дестинация, "за да разкрие мистериите на връзката Слънце-Земя". 

Премиерът на Индия Нарендра Моди приветства събитието като нов "крайъгълен камък" в космическата програма на Индия.

Съединените щати и Европейската космическа агенция (ESA) изпратиха множество сонди в центъра на Слънчевата система след програмата Pioneer на НАСА през 60-те години на миналия век.

И Япония, и Китай стартираха свои мисии за наблюдение на Слънцето от неговата орбита.
 

 

Ключови думи:

Индия, Слънце