Медия без
политическа реклама

Арабската "Надежда" достигна Марс

Апарати на Китай и САЩ също пристигат на Червената планета

09 Февр. 2021

Първата мисия на Обединените арабски емирства до Марс успешно достигна до орбитата на Червената планета. Мисията "Amal" (Надежда) на ОАЕ изпрати обратно сигнал, потвърждавайки, че е в орбита. "Успех! Контактът със сондата е установен. Влизането в орбитата на Марс вече е завършено", се казва в туит от акаунта на мисията в Twitter. С успеха на мисията, ОАЕ стана петата държава в света и първата арабска страна, която праща апарат до Марс. 

Сондата, заедно с трите си научни инструмента, се очаква да създаде първия пълен портрет на марсианската атмосфера. Уредите ще събират данни за атмосферата. 

Сондата "Amal" е компактен кубичен апарат, построен от алуминий. Тежи приблизително 1350 кг  и е с размери 2,37 м и височина 2,90 м. Сондата трябва да даде пълна картина на температурната динамика в атмосферата на Марс. Тя ще изследва как долните и горните слоеве на атмосферата взаимодействат помежду си. Космическият апарат беше изстрелян през юли миналата година от космодрума Танегашима в Япония, след като стартът му беше отлаган на два пъти заради лошо време. Космическите амбиции на ОАЕ се разглеждат като напомняне за златната ера на големите културни и научни постижения на Близкия изток.

В рамките на няколко часа след "Amal" на Марс ще пристигне Tianwen-1 на Китайската национална космическа администрация. Докато “Амал” е само орбитален апарат, то китайците пратиха орбитален апарат и повърхностен марсоход. Космическият кораб ще се установи в орбитата на Марс за няколко месеца, преди да разгърне марсохода на повърхността. Ако успее, Китай ще стане третата страна, която ще кацне на Марс. Мисията има няколко цели, включително картографиране на минералния състав на повърхността и търсене на подповърхностни следи от вода.

Третият апарат, който се чака на Марс е марсоходът на НАСА “Perseverance" ("Постоянство"), който ще кацне при кратера Jezero на 18 февруари и ще търси някакви признаци на древен живот, които може да са се запазили в марсианската почва. Мисията на роувъра трябва да продължи минимум 1 марсианска година, т.е. 687 земни дни. С роувъра пътува и хеликоптера "Ingenuity" ("Изобретателност”). Вземането на марсианските повърхностни проби е първа част от изключително амбициозна международна програма. Пробите ще се складират на Марс и ще се пренесат на Земята при следваща мисия.

Роувърът "Perseverance" ("Постоянство") тръгна към Марс днес в 14. ч.  от Кейп Канаверал, Флорида, носен от ракетата "Атлас". Роувърът трябва да достигне кратера Йезеро на Марс на 18 февруари следващата година.  Мисията на роувъра трябва да продължи минимум 1 марсианска година, т. е.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Марс, Tianwen, Perseverance, Amal