Медия без
политическа реклама

НАСА възстанови контакта с хеликоптера си на Марс

21 Яну. 2024Обновена
Миниатюрният робот-хеликоптер Ingenuity на НАСА
Архив ЕПА/БГНЕС
Миниатюрният робот-хеликоптер Ingenuity на НАСА

Американската космическа агенция НАСА е възстановила контакта си с хеликоптера "Ingenuity" на Марс, след като неочакван срив в комуникацията породи опасения, че апаратът се е разбил, съобщи АФП.

Хеликоптерът, който прилича на голям дрон, е първият моторизиран летящ апарат на друга планета от 2021 г. Той пристигна на Марс с ровъра "Пърсивиърънс", който осъществява връзката между хеликоптера и Земята и чиято основна мисия е да търси следи от древен живот на Марс.

As NASA’s Ingenuity Helicopter made its 59th flight on Mars – achieving its second highest altitude while taking pictures of this flight – the Perseverance M...

Комуникацията между хеликоптера и ровъра внезапно прекъсна в четвъртък, по време на 72-ия полет на "Инджинюити". С тегло от 1,8 килограма, малкият хеликоптер, който лети от близо три години на Марс, успешно е достигнал при поредната си мисия планираната 12-метрова височина, преди да загуби контакт с контрола на мисията. 

В продължение на малко повече от година - 378 дни, четирима души ще бъдат затворени в изолатор от НАСА, за да бъде проучено как ще реагират на изолация и други стресови фактори.   Двама мъже и две жени вече месец и половина са затворени в 3D принтирано пространство с площ 158 кв.

Докато марсоходът "Пърсивиърънс" (Perseverance), който докара миниатюрния робот-хеликоптера на планетата Марс, служеше като комуникационно реле, връзката е била прекъсната по време на планирано спускане на минихеликоптер.

След провала на "Перегрин" НАСА също забавя с една година плановете си за пилотирани мисии до Луната от програмата "Артемида" ("Артемис").

 

Последвайте ни и в google news бутон