Медия без
политическа реклама

Индия ще изпрати собствен марсоход и дрон на Марс

Неотдавна представители на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) по време на презентация в Центъра за космически решения в Гуджарат заявиха, че в момента тече подготовка за изпращане на марсоход и дрон на Марс възможно най-скоро. Някои източници твърдят, че мисията може да стартира в края на 2024 г., което е трудно за вярване, тъй като в проекта има редица нерешени въпроси. Във всеки случай Индия е насочила погледа си към Марс и е готова да го докаже.

Индия изпрати първата си междупланетна автоматична станция именно на Марс, което се случи през 2014 г. По същество това беше демонстрационна платформа. Въпреки това станцията достигна орбитата на Марс и работи до 2022 г., нещо което никой не очакваше от нея. Въпреки това специалистите от ISRO само за 75 млн. долара и година и половина успяха да създадат устройство, което реши всички поставени пред него задачи. Миналогодишното кацане на станция и луноход на Луната и изпращането на автоматична обсерватория към Слънцето само потвърди способността на индийските учени и инженери да изпълняват космически програми на световно ниво, което може и трябва да се повтори.

Втората мисия на ISRO до Марс се нарича Mars Orbiter Mission-2 (MOM-2) или Mangalyaan-2 - "марсиански космически кораб" на хинди. Спускаемият апарат ще използва свръхзвуков парашут или "небесен кран" за безопасното спускане на марсохода на повърхността на Червената планета по време на последната фаза на кацане (подобно на платформата на НАСА с реактивни двигатели, осигуряващи допълнително спиране на спускаемия модул), а също така ще бъде оборудван с хеликоптер за полети в марсианската атмосфера. Индийските учени са вдъхновени от успеха на хеликоптера Ingenuity на НАСА, който работи на планетата в продължение на повече от 1000 марсиански дни.

Според предишни доклади "Мангалиян-2" ще носи поне четири научни инструмента, предназначени за изучаване на ранната история на Марс, анализ на атмосферата му и търсене на хипотетичен прашен пръстен около планетата, образуван от двата ѝ спътника Фобос и Деймос. Според съобщения в индийските медии мисията може да бъде изстреляна още в края на тази година, което изглежда невероятно, като се има предвид, че няколко ключови компонента все още са в процес на разработване, включително многофункционален хеликоптер, платформа за спускане и свръхзвуков парашут. Самата ISRO все още не е направила официално изявление относно графика на мисията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ISRO, Мангалиян-2, Марс