Quantcast

Медия без
политическа реклама

85 млн. телефона звъняха едновременно във Великобритания

23 Апр. 2023

85 милиона мобилни телефони и таблети звъняха в един и същи момент в Обединеното кралство днес.

Експериментът бе тест на нова система за предупреждения при бедствия и аварии. Тя се разработва повече от десет години, като необходимостта ѝ се видя особено ясно по време на пандемията.

Вицепремиерът Оливър Даудън обясни, че най-често системата ще се включва при големи наводнение и други климатични инциденти, които наистина застрашават живота на хората. Той увери, че тя няма да се използва за затрупване на гражданите със спам съобщения от правителството. Също така чрез нея не е възможно да се събират лични данни за местоположение и поведение на хора, тъй като правителството няма да знае кои устройства са в обхвата на използваната клетка за мобилни услуги.

По време на теста се стигна до спиране на някои спортни състезания. Световното първенство по снукър също спря за няколко минути около 15 часа, когато беше тестът. Освен предупредителен сигнал всяко устройство получи и следното съобщение: “Това е тест за спешни сигнали - нова правителствена услуга на Обединеното кралство, която ще ви предупреди, ако има животозастрашаваща авария наблизо. При истинска извънредна ситуация следвайте инструкциите в предупреждението, за да защитите себе си и другите”. 

Системата работи единствено с 4G и 5G мрежи и с устройства със съвременен софтуер. “Не толкова умните” телефони няма да могат да получават предупрежденията, както и тези, които са изключени или са поставени в самолетен режим.

Подобни системи вече действат в страни като Япония и САЩ.

 

Още по темата