facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Японски вирусолог: Опасността да няма олимпиада в Токио остава

1458
 ЕПА/БГНЕС

Един от водещите японски вирусолози обяви, че ако олимпийските игри в Токио бяха сега, те щяха да бъдат отменени заради епидемията от коронавирус. 

Д-р Хитоши Ошитани, съветник на Световната здравна организация (СЗО) по време на пандемията от SARS в Китай в началото на XXI век, каза също така, че се надява все пак олимпиадата да премине без прекъсване, но предупреди, че ако коронавирусът се разпространява със сегашните темпове, Япония няма да бъде в състояние да приеме игрите.

"Трябва да намерим най-добрия начин за безопасна олимпиада - каза д-р Ошитани пред в. "Japan Today". - В момента нямаме ефективна стратегия и смятам, че би било трудно да проведем игри сега, но в края на юли може и да сме в различна ситуация".

В началото на февруари, след консултации със СЗО, МОК и оргкомитетът на Токио 2020 решиха да продължат подготовката за игрите. Същевременно броят на заразените от коронавирус прехвърли 75 000, като жертвите да 2130.

Специално Япония бе засегната от 92 случая на заразени, включително и един починал. Освен това станалият световноизвестен лайнер "Diamond Princess" e на пристанището в Йокохама. В поставения под карантина кораб бяха установени 620 заразени човека с коронавируса, а вече има и два смъртни случая на борда.

Д-р Ошитани прибави към картината и загрижеността си от възникване на локални епидемии тип "Ухан" из Азия и Африка. А след тях хора от държави с по-либерален режим на пътуване биха могли несъзнателно да пренесат заболяването при пристигането си в Япония. 

"Така че това, което можем да направим сега е да предотвратим подобни случаи - каза лекарят, добавяйки, че японското правителство трябва да подпомага такива държави, за да няма при тях "такива ситуации". - Дали кризата ще продължи до началото на олимпийските игри през юли, или не, зависи от самия вирус и от усилията на цялата международна общност. Никой не може да предвиди дали ще успеем да ограничим вируса до игрите, няма как да се предположи".

По-рано тази седмица организатолите на Токийския маратон отмениха участието на желаещите десетки хиляди аматьори, като оставиха в стартовия лист само елитните бегачи, доста от които се борят да заемат последните свободни места в японския олимпийски тим за Токио 2020. 

Японската столица трябва да е домакин на 19 тестови предолимпийски състезания през март, които засега остават по програма, макар монголският отбор по стрелба с лък, например, да напусна тренировъчния си лагер в Япония и си замина заради страх от зараза. 

Олимпийски игри в модерната ера не са били отменяни от 1944 г., когато Лондон трябва да е домакин, но Втората световна война е в разгара си. Преди това именно Токио е избран да приеме олимпиадата през 1940 г., но се отказва заради втората Китайско-японска война. За резервен домакин е посочена финландската столица Хелзинки, но в крайна сметка игрите изцяло са отменени, отново заради Втората световна война.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Спортистите надделяха над МОК за отлагането на олимпиадата

27.03.2020

ЕМИЛ НИКОЛАЕВ

398 1
Олимпийска шампионка: COVID-19 е наказание за обидите срещу Русия

25.03.2020

3802 25
МОК отложи Токио 2020 с една година

24.03.2020

Обновена

702 5

Коментари

Bozhilko

Да я заменят с олимпиада по компютърни игри.

Засега...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×