Quantcast

Медия без
политическа реклама

НАЙ

Олимпийската шампионка по карате мечтае да е полицай

Може да тренираш и навън, в студ и пек, ако имаш воля, ще успееш, гласи простата философия на златната Ивет Горанова

10 Септ. 2021ЯВОР ЕВТИМОВ
БГНЕС
Служебният министър Бойко Рашков предложи на Ивет Горанова директно да започне работа в МВР, а олимпийската шампионка му отвърна с усмивка, че ще си помисли.

Допреди месец малцина бяха чували за Ивет Горанова. 21-годишната каратистка не е от онези известни личности, които предизвикват шумотевица в социалните мрежи с всяка своя стъпка.

На 5 август обаче момичето от Долна Митрополия се прочу по целия свят и се превърна в звезда с историческа стойност за българския спорт. В рамките на няколко часа в онзи зноен четвъртък тя буквално профуча през турнира в Токио и стана първият ни олимпийски шампион след 13-годишна пауза.

Успехът на Ивет свари неподготвени както широката маса спортни запалянковци, така и огромна част от медиите у нас, вторачили се в далеч по-традиционни, но все по-заглъхващи "български" спортове като борба, вдигане на тежести, лека атлетика... А самата състезателка беше толкова уверена в себе си, че чак прозвуча смущаващо за неизкушения зрител. Още по средата на схватките на татамито в японската столица младата българка застана пред камерата на БНТ и отсече:

 

"Златото е наше, 

 

мотивацията ми е много голяма и няма какво да ме спре. Нямам респект към нито една съперничка и не се притеснявам."

Вярата в собствените възможности несъмнено е една от най-важните брънки в психологическата настройка на всеки спортист и въобще на всеки човек. Но как се постига такова самочувствие, при това с покритие? Ивет Горанова има своя таен ключ, който е открила съвсем навреме, за да ѝ отвори и последната врата по пътя към олимпийската мечта.

---

Пътят на Ивет към върха започва в V клас на спортното училище "Георги Бенковски" в Плевен. Тогава родената на 6 март 2000 г. тийнейджърка окончателно

 

скъсва с първата любов - народните танци,

 

и се отдава изцяло на източното бойно изкуство. "Започнах да тренирам заедно със сестра ми. Стана случайно, но после се оказа, че това е моят спорт. Винаги са ми допадали бойните спортове. Преди това играех народни танци в продължение на 6-7 години. Една-две години се опитвах да съчетавам двете, но после просто нямах време и се посветих на каратето. Определено обаче откривам общо между двете. Българските хора много ми напомнят на играта на татамито.  Движението с краката трябва да е бързо и динамично - буквално да танцуваш на татамито", разказва Горанова.

Още преди абитуриентския си бал Ивет започва да постига безпрецедентни успехи за българското карате. Докато е XII клас, тя се класира трета на световното първенство за мъже и жени в Мадрид `18 и печели първия медал за страната ни в историята на шампионата на планетата.

На старта на онзи турнир Горанова елиминира Анжелика Терлюга - същата украинка, срещу която се изправи в олимпийския финал в Токио. Пътищата им се пресичат още веднъж на Европейските игри в Минск `19, където Ивет отново побеждава и печели първия си златен медал от континентална надпревара. По-рано през 2019 г. тя е взела и бронз от европейското първенство в Гуадалахара.

Всички тези успехи Горанова постига в категорията до 55 кг на дисциплината кумите (спаринг). За да влезе в тази категория, Ивет сваля 6 кг непосредствено преди световното първенство през 2018 г. -

 

ход, с който изненадва конкуренцията

 

"Беше малко трудно, защото нямаш сили да тренираш, не се чувстваш добре. Но знаех, че това ще ми помогне. Смяната на категория ми помогна много в състезанието  - оказа се, че тази категория е по-подходяща за мен, а съперничките ми бяха неподготвени, не познаваха играта ми", спомня си зведното момиче. 

Дори и след като са опознали стила на българката, съперничките ѝ са безпомощни срещу хъса и непримиримостта й.  Макар и забавена с една година заради пандемията от коронавирус, зачеркнала 2020-а от календара на световния спорт, Ивет търпеливо изчаква своя шанс да вземе квота за игрите в Токио и печели по безапелационен начин олимпийската квалификация в Париж през юни 2021 г.

Именно тук някъде зад кулисите се появява

 

тайното оръжие на българската каратека

 

В навечерието на турнира във френската столица от българската федерация по карате се свързват с Моузес Налока, живеещ и работещ в Лондон мотивационен инструктор от Уганда. Той провежда три ключови разговора с 21-годишната Ивет - един по телефона от британската столица, един наяве по време на подготвителния ѝ лагер в София и един отново по телефона по време на самия турнир в Париж.

"Може би около 20 минути преди четвъртия ѝ мач от националния отбор на България ми се обадиха и казаха, че трябва да говоря с Ивет - разказа наскоро самият Налока пред радио "Дарик". - Говорихме буквално пет минути. Тя ми каза: "Уморена съм и съм притеснена." А аз ѝ отвърнах, че нейните съпернички също са уморени и притеснени. И ѝ казах: "Разликата между теб и тях е, че ти можеш да го направиш. И ще го направиш. Обади ми се пак, когато вземеш билета за Токио." Няколко часа по-късно Ивет ми се обади и много въодушевено ми съобщи, че заминава за Токио. Казах ѝ, че приказката ѝ още не е приключила и че ще може да сложим точката на 5 август."

За да вземе квотата за олимпийските игри, Ивет Горанова изигра

 

девет схватки в рамките на един ден в Париж

 

през юни и стана първа сред 70 участнички. За да вземе златния медал от Токио 2020, тя победи пет съпернички в рамките на един ден и стана първа сред деветте най-добри в света.

"Сега е моментът българите да празнуват за медала. Ние успяхме, направихме го! Толкова години, толкова лишения и най-накрая сме на върха - възкликна през сълзи тя и веднага се обърна към своя гуру. - Искам да благодаря на първо място на мотивационния ми коуч Моузес Налока. Той беше последните два месеца всеки ден до мен, изкарваше ме от всякакви дупки, той беше от главните хора, които ми помогнаха за този успех."

Тъжната страна в успеха на Ивет Горанова е, че тя вероятно никога няма да получи шанс да защитава олимпийската си титла. Причината е, че японското бойно изкуство влезе в програмата на XXXII лятна олимпиада като един от петте предложени от домакините и одобрени от МОК допълнителни спортове. Останалите бяха бейзбол/софтбол, катерене, скейтборд и сърф.

Вече е сигурно, че

 

каратето и бейзболът отпадат за игрите в Париж `24,

 

след като през 2019 г. френските организатори въобще не предложиха двата спорта за включване. Вместо тях в олимпийската програма по желание на домакините влязоха брейк танците, а местата си като допълнителни дисциплини запазиха катеренето, скейтбордът и сърфът.

Много малко вероятно е и в следващите два олимпийски цикъла източното бойно изкуство да се завърне на олимпийската сцена, тъй като игрите ще се проведат в Лос Анджелис `28 и Бризбейн `32. Нито в САЩ, нито в Австралия каратето е особено популярен спорт. Така се оказа, че нашата Ивет всъщност хвана първия и единствен олимпийски влак за каратето, с който мина експресно през татамито в Токио 2020.

Реално погледнато, най-голямата сцена, на която олимпийската шампионка ще може да се изявява оттук нататък, е световното първенство. Тази година домакин на шампионата на планетата е Дубай (ОАЕ) от 16 до 21 ноември, а следващото издание е през 2023 г. в Будапеща (Унг).

"Много е тежък олимпийският медал - в пряк и преносен смисъл. Много лишения, труд и пот се крие зад него - сподели Ивет. - Със сигурност има нови очаквания. Чух веднага коментар: "И сега на световното да ги пребиеш по същия начин!". Вече от мен ще очакват на всяко състезание да печеля златото."

Заради кариерата си в спорта Горанова е поставила на пауза другата своя мечта -

 

да бъде полицай

 

Засега тя отлага кандидатстудентските изпити за академията на МВР, но както вече сама е доказала, нищо поставено пред нея като цел не е останало неизпълнено.

"Това ми е мечтата. Много ми харесва, като си представя да съм полицайка. Мисля, че тази професия ще ми допадне. Надявам се и да ме приемат", сподели Ивет.

Седмица след завръщането си от Токио олимпийската шампионка получи специален плакет от МВР, а служебният министър Бойко Рашков я покани директно да започне работа в министерството. "Все още искам да помисля", отвърна с усмивка златната медалистка.

В личния си живот тя е тихо момиче. Казва, че най-добре си почива, когато излиза с приятели и ходи на любимите си места. Никога не се оплаква. "Ако започна да ви обяснявам за трудностите, няма да ни стигне времето и да ме разберете. Много лишения, много работа, много емоции преживях и постоянно се стремях да съм на върха и да не обръщам внимание на всякакви негативни енергии. Ако имам проблем, просто го решавам. Или пък не му обръщам внимание. Ако имаш желание, можеш да тренираш и навън в студ и пек, и пак ще успееш", казва най-добрата каратистка на планетата. 

Ключови думи:

Ивет Горанова, Токио 2020

Още по темата