Медия без
политическа реклама

Германия отново ще разследва трагедията от игрите в Мюнхен 1972

Съставена бе комисия от 8 учени, които да проучат всичко около терористичния акт в олимпийското село

23 Апр. 2023
Мемориалът в олимпийския парк в Мюнхен в памет на жертвите от трагедията през 1972 г.
Уикипедия
Мемориалът в олимпийския парк в Мюнхен в памет на жертвите от трагедията през 1972 г.

Министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер обяви, че ще бъде създадена анкетна комисия, която да извърши историческа преоценка на трагедията от олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. Тогава, в резултат на терориститично нападение, в олимпийското село загинаха 11 израелски граждани, както и петима от нападателите.

Комисията ще се състои от 8 международно признати учени от израелски и германски институции. "Срамно е, че тревожните въпроси бяха оставени неразрешени твърде дълго. Прекалено много години липсваше разбиране или преоценка на събитията, прозрачност за тях или поемане на отговорност за тях", обясни Фезер. Целта на комисията е да "създаде цялостен научен отчет и оценка на събитията", а изследването ще бъде подпомогнато от Института за съвременна история Лайбниц.

"Комисията също така ще проучи стриктно периода преди и след атаките. За мен е особено важно те да изследват задълбочено лечението на членовете на семействата на жертвите след нападението, както и проблемите, свързани с културата на възпоменание", допълни германският вътрешен министър.

Съобщението беше приветствано от Анке Спицер, чийто съпруг Андре Спицер (треньор по фехтовка) е сред жертвите на терористичната атака. Тя е говорител и активист на семействата на жертвите. "Семействата на жертвите са много доволни, че нашето искане за отваряне на архивите и създаване на комисия от историци беше уважено. Благодарни сме на уважаемите членове на комисията, че имат желание да преразгледат убийствената атака и последиците от нея. Това е от изключителна важност за семействата и се надяваме, че ще донесе справедливост в историята", коментира Анке Спицер.

Малко преди мемориалната церемония през септември 2022 г. по случай 50-годишнината от събитията бе договорено изплащането на обезщетения на роднините на жертвите в размер на 28 млн. евро. То обаче се забави, което предизвика критики от страна на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Още при взимането на заложниците са убити израелския щангист Йосиф Романо и треньорът му. Похитителите и отвлечените се изтеглят с автобус, а после се качват на хеликоптер, който да ги откара до самолет, пътуващ за Тунис. Германската полиция открива огън по хеликоптера. При престрелката загиват деветимата заложници и петима похитители, а трима са арестувани. Те по-късно са освободени, след като са разменени срещу отвлечени хора от самолет на "Луфтханза". При престрелката загива един полицай, с което жертвите от т.нар. "Мюнхенско клане" стават общо 17.

След трагедията се предлага прекратяване на олимпийските игри. До това обаче не се стига. Тогавашният президент на МОК Ейвъри Бръндидж произнася публична реч, в която изрича прочутата фраза "Игрите трябва да продължат".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Мюнхен, олимпийски игри

Още по темата