Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трагедията под К2 продължава - изчезнаха още трима алпинисти

Придружавалият Атанас Скатов шерпа потвърди, че българинът е направил грешка при смяна на осигурителните въжета

06 Февр. 2021Обновена
Инстаграм

След трагичната кончина на българския алпинист Атанас Скатов драмата под непристъпния К2 (8611 м) продължава. В ход е операция по издирване и евентуално спасяване на трима алпинисти, които вчера предпочетоха да останат в Лагер 3 и да направят нов опит за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. 

Повече от 30 часа, още отпреди инцидента със Скатов, бе загубена връзката с исландеца Джон Снори, чилиеца Хуан Пабло Мор и пакистанеца Мухамад Али Садпара, който направи през 2016 г. първото зимно изкачване на Нанга Парбат (8126 м). Техните GPS тракери са замръзнали, а и радиостанциите им са замлъкнали. В 16:00 часа местно време организаторите на експедицията съобщиха, че пакистанският хеликоптер, който бе вдигнат да издирва тримата алпинисти, се е върнал в Скарду без резултат. Машината е успяла да стигне почти до 7000 м височина, но не е видяла и следа от изчезналите.

Последните сведения за тримата даде синът на Мухамад Али - Саид Садпара (20 г.). Той е бил с тях вчера при подстъпа към К2 - теснината "Гърло на бутилка" (около 7900 м), и се е върнал в Лагер 3 (7350 м), защото му се е повредил апаратът за кислород. Саид свидетелства, че тримата са бил в добро физическо състояние, но сведението му е вече с давност от 20 часа.

След всички лоши новини от последните часове най-после дойде и добра - в 15:20 часа пакистанско време от Alpine Adventure Guides съобщиха, че Саид Садпара е вече в базовия лагер. Той започна слизането рано тази сутрин. Двама от шерпите в експедицията - Темба Боте и Фурбу Кусанг, сe бяха изкачили до Лагер 1, за да го посрещнат и да му помогнат, в случай че е изтощен или наранен. А след това тръгнаха нагоре да търсят другите трима. 

Българският алпинист Атанас Скатов е загинал след падане при слизането си от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Тялото на българина е открито от хеликоптер, който в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду.

 

Организирана бе и спасителна мисия. На място пристигнаха два хеликоптера на пакистанската армия, както и двама пакистански алпинисти. Пилотите на хеликоптерите са били инструктирани да летят максимално високо, въпреки много ниската температура (около -50 градуса) и силния вятър (скорост от 35-40 км/ч). Но те могат достигнат максимум до 6000 м в района, така че само са спуснали пакистанските спасители в района на Лагер 1, за да им спестят изкачването дотам.

След това пилотите са обиколили района, като са се издигнали до 7000 м, за да огледат за тримата, но така и не са съзрели Снори, Садпара и Мор, които са много опитни алпинисти.

Садпара, освен че е автор на първото зимно изкачване на Нанга Парбат, има в актива си 8 осемхилядника. Исландецът Снори е стъпвал на четири от 14-те осемхилядника, а Мор има пет изкачвания, включително и на Еверест без кислород, което бе първото такова изкачване в чилийския алпинизъм.

For Search & rescue mission the pilot has been instructed to take the flight up as maximum as possible, it’s very low temperature and 35+ KM wind above 6500m. At the basecamp, we have prepared oxygen bottles, high foods, masks, regulators for 2 Pakistani climbers (HAP). pic.twitter.com/GQNqG4ifUI

— Alpine Adventure Guides (@Alpine_Pakistan) February 6, 2021

Само в рамките на зимната експедиция към К2 вече има два смъртни случая. Освен Скатов, загина и опитният испански алпинист Сержи Минготе, който падна при слизане от Лагер 1. Освен това имаше няколко инцидента с ранени алпинисти, които бяха свалени с помощта на шерпи и откарани в болница в пакистанския град Скарду. А при започналата на 2 февруари офанзива за изкачване на К2 неколцина пострадаха от каменопад и се върнаха в базовия лагер.

 

ПОДРОБНОСТИ ЗА ИНЦИДЕНТА С АТАНАС СКАТОВ

Атанас Скатов е загинал заради собствена грешка, потвърди и неговият персонален придружител Лакпа Шерпа (на снимката са двамата – Скатов е с лилавия екип). Последният е разказал пред мениджърите на експедицията, че двамата са достигнали до около 7450 м височина, след което е било взето решение за връщане, тъй като условията са се влошили. След връщането в Лагер 3 (7350 м) те са тръгнали към базовия лагер, като българинът е минал на няколко метра напред, за да може Лакпа да го вижда по-добре и да му дава указания. И докато е сменял осигурителните въжета Скатов "е направил някаква грешка и е паднал надолу". Предполага се, че не е успял добре да закачи карабинера и се е изпуснал.

Тялото му е било видяно от хеликоптера на пакистанската армия на височина 5500 м около 3 ч. следобед, т.е. Скатов е падал около 1500 метра надолу. От хеликоптера са се спуснали трима спасители - Сона Шерпа, Печумбе Шерпа и Дава Шерпа, които са закачили тялото с въжета и то е било вдигнато в хеликоптера. След това екипът е кацнал за кратко в базовия лагер, където е взел приятелката на Скатов - Шени Мехмед Бензеш (тя беше с българина в лагера от самото начало - 29 декември), и е продължил към болница в пакистанския град Скарду.

От българското министерство на външните работи обявиха, че ще окажат всякакво съдействие на близките на Атанас Скатов за транспортирането на тялото му до България.

Ключови думи:

алпинизъм, К2, Атанас Скатов

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?